Å forstå hvordan farger fungerer er en vidunderlig måte å få en kickstart på dine dekorasjonseventyr – alt du trenger er et fargehjul.

Kjenn ditt fargehjul
Det tradisjonelle fargehjulet er en nyttig måte å organisere sentrale farger og kan hjelpe deg til å sette sammen farger for ethvert rom eller prosjekt.

Det er tre sentrale fargekategorier:

Primærfargene er rødt, gult og blått. Dette er de tre grunningrediensene som alle andre farger er laget av.

Sekundærfargene er oransje, fiolett og grønt. Hver av disse fargene lages ved å kombinere to av de primære fargene. Rødt og gult gir oransje, blått og rødt gir fiolett, og blått og gult gir grønt.

Tertiærfarger er laget ved å blande en primærfarge med en sekundærfarge, eller ved å blande to sekundærfarger sammen. Eksempler inkluderer chartreuse/lime (gult og grønt) og magenta (blåfiolett og rødt).

Skap ditt fargeskjema<3> Når du har hjulet med grunnfargene på, er det tre hovedtyper av interiørfargetema du kan skape ved hjelp av tre fargekombinasjoner som er sikre:

Monokrome eller støvete fargepaletter bruker toner av den samme fargen i varierende fargenyanser. Dette opplegget fungerer flott i rom hvor du ønsker å skape en rolig atmosfære. Prøv å male taket ditt i en blek blåfarge, veggene i en middels blå og trevirke i kraftig marineblått.

Harmoniske eller analoge mønstre fremhever farger som er rett ved siden av hverandre på fargehjulet. Disse fungerer flott sammen i et rom. Bland blåfarger med blåfiolett, eller oransje med rødt.

Komplementærfarge- eller kontrastfargepaletter bruker nyanser som du finner direkte på motsatt side på fargehjulet. Disse tar seg alltid godt ut sammen, til tross for det faktum at de er står i kontrast til hverandre. Dette fargevalget gir et spennende samspill av farger og, avhengig av styrken av de valgte fargene, kan skape den stemningen du ønsker med variasjon fra det lekne til det dynamiske. For eksempel ser blått fantastisk ut sammen med oransje, og gult fungerer lekkert sammen med blåfiolett.

Så snart du forstår fargehjulet og har mestret disse grunnreglene, kan du eksperimentere med et bredt spekter av fargekombinasjoner og sette sammen praktfulle fargeplaner med selvtillit.

Utvalgte farger