Fasadefarger

@charlotteklepsvik Gråmalt hus

Hvitt, rødt og okerfarger er sammen med sort- og gråskalaen, de vanligste fargene på norske fasader. Tradisjonens makt er stor, og vi lærer tidlig hva som «passer» og ikke sier Per Nimér, vår nordiske Design Manager ved Akzo Nobel Aesthetic Center.

Hvitt er fortsatt den vanligste husfargen i Norge. I tillegg selges en del standard rødt, oker og grått.

– Fremfor alt gjelder det i Oslo og lenger syd i landet. Men ser du til hyttemarkedet, for eksempel til Trondheim stemmer det ikke at hvitt dominerer, sier Nimér.

I Norge males hus i nesten alle farger som finnes, med unntak for blått, som kun brukes unntaksvis. Og forskjellene mellom Sverige og Norge er store når det kommer til husfarger:

– Det brukes mye mer, og sterkere farger i Norge enn i Sverige, sier han og peker ut tradisjonsfargene som mer vanlige på hus. Det kan man også blant annet se på de norske bunadene.

– Oker, rødt og grønt er mer vanlig. Dessuten går det mye grått og sort nå – de fargene ligger i tiden, sier han.

Farge på bildet: Jernvitrol

Tenk på dette ved valg av farge:

Supermatt funkis

Grått: En grå farge til fasaden bør helst ikke komme fra N-skalaen. Den må ha innslag av gult for å kompensere for det blå lyset og himmelens farge.

Sort: Sorte farger bør ikke trekke mot blått. Velg brunsort eller ferdigblandet sort farge. Farge på bildet: Gråsvart

@irenebirkeland malt hus med One SuperTech fra Nordsjö

Hvitt: Hvis du ikke ønsker at den hvite fasaden skal oppleves blendende i solen, bør den trekke mot både gult og sort. For de som ønsker helt kritthvite hus finnes Basewhite som en helt hvit farge, den hviteste av alle.

Farge på bildet: Hvit (Bilde fra @irenebirkeland)

Murhus malt med Nordsjö maling

Brunt: Brunt er egentlig en skitten oransje farge, og den er ofte enkel å velge og vanskelig å mislykkes med.

Farge på bildet: Bright Melun

ONE Supertech 5

Beige: Når ikke fargen i seg selv har et sterkt uttrykk, vil den være meget utsatt for inntrykk fra omgivelsene. Beige er et klassisk eksempel på det. Beige fasadefarger bør hentes fra skalaen rundt Y50 - Y60.

Gult: En lys gul vil kunne bli selvlysende på fasader. Det er viktig å velge en skitten farge med tilstrekkelig mengde sort I.

Farge på bildet: Gul Sandstein

Grønt

Grønt: Grønt går best på fasader med en dempet kulør som trekker mot gult.

Blått: Blåfarger forsterkes kraftig ute. Velg en grå kulør, med svakt trekk mot blått, for å oppnå en blå fasade. Blått er ikke en vanlig husfarge, og fargen vil gjøre inntrykk.

Farge på bildet: Vogngrønn

 Årstidene påvirker fargene

Rødt: En ren rødfarge vil trekke mot lilla på fasaden. En bra rødfarge for fasader har gult i seg.

Rosa: En rosa fasadefarge må være tilstrekkelig skitten. Vår Design Manager Per Nimér anbefaler enkelte gammelrosa farger som vil kunne fungere.

Farge på bildet: Tradisjonsrød

Utvalgte farger