«Fargen på stueveggene mine er gammel og falmet. Jeg vil velge en ny fargepalett, men jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Kan dere hjelpe meg?»

Sliter du med å bestemme deg for en farge til veggene? Du er ikke alene. Nesten en tredjedel av huseierne som ble intervjuet i en undersøkelse utført av Nordsjö, innrømmet at den viktigste grunnen til at de ikke pusset opp, var at det var vanskelig å finne riktig fargekombinasjon.

Men fargevalg trenger ikke å være et ork. Det er massevis av verktøy og triks du kan bruke for å finne frem til den perfekte paletten.

 Alt du trenger å gjøre, er å holde telefonen eller nettbrettet opp mot veggen du vil male, velge fargene du vil prøve, og trykke på veggene du vil male.

Prøv fargene før du kjøper

Nordsjö Visualizer-appen gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av hvordan rommet blir seende ut når det er malt, slik at du kan oppleve den ferdige fargepaletten før du bestiller malingen.

Appen er enkel å bruke. Alt du trenger å gjøre, er å holde telefonen eller nettbrettet opp mot veggen du vil male, velge fargene du vil prøve, og trykke på veggene du vil male. Liker du ikke det du ser? Bruk appen til å sette sammen fargene i favorittteppet, eller en annen gjenstand du liker godt, med en lignende farge fra Nordsjö-paletten.

Fremdeles litt usikker på hvor du skal begynne? Følg disse enkle reglene for kombinering av farger, så får du perfekt match hver gang.

Harmoniske fargepaletter er noe av det enkleste å få til. De lages ved å kombinere farger som ligger i nærheten av hverandre på fargehjulet – et verktøy som kunstnere og designere bruker for å se hvordan ulike farger fungerer sammen.

Harmonisk fargepalett

Harmoniske fargepaletter er noe av det enkleste å få til. De lages ved å kombinere farger som ligger i nærheten av hverandre i fargehjulet – et verktøy som kunstnere og designere bruker for å se hvordan ulike farger fungerer sammen.

Rosa, purpur og blått er et godt eksempel på en harmonisk palett, men du kan sette sammen din egen ved å velge farger som ligger ved siden av hverandre på hjulet.

Hvis du vil ha en rolig og balansert stil, kan du holde deg til to eller tre nyanser, og velge én farge som kontrast, mens du holder bakgrunnsfargene mer dempet.

Hvilke farger? Illuminated Nice, Illuminated Marseille og Clear Marseille

En komplementær palett består av kontrastfarger som ligger på motsatt side for hverandre i fargehjulet, som for eksempel rødt og grønt, blått og oransje eller purpur og gult.

Komplementær fargepalett

En komplementær palett består av kontrastfarger som ligger på motsatt side av hverandre i fargehjulet, som for eksempel rødt og grønt, blått og oransje eller purpur og gult. De to fargene fremhever hverandre og gjør hverandre ekstra livfulle.

Siden komplementære fargepaletter i sin natur innebærer større kontraster, er de ikke fullt så enkle å få til, men de kan være utrolig virkningsfulle. Trikset er å velge én farge som hovedfarge i paletten og legge til komplementærfargene i detaljene.

Du kan for eksempel gi ekstra liv til en stue med blå vegger og blå gardiner ved å legge til noen oransje puter og litt oransje tilbehør.

Hvilke farger? Deep Dijon og Intense Grasse

I stedet for å bruke farger som ligger på motsatt side av hverandre i fargehjulet, kan du bytte ut én av komplementærfargene med fargene på hver side – som f,eks. rødt med limegrønt og turkis.

Delte komplementære fargepaletter

Hvis du vil ha en utfordring, kan du prøve delte komplementære fargepaletter.

I stedet for å bruke farger som ligger på motsatt side av hverandre i fargehjulet, kan du bytte ut én av komplementærfargene med fargene ved siden av – som rødt med limegrønt og turkis, for eksempel.

Nok en gang er hemmeligheten bak denne stilen å ha riktige forholdstall mellom fargene. Bleke toner av limegrønt og turkis danner et harmonisk bakteppe, mens små innslag av rødt piffer det hele opp.

Hvilke farger? Dazzling Dijon, Illuminated Miramas og Glowing Grasse

Denne stilen kalles noen ganger ton-i-ton, siden man bruker en rekke ulike toner av samme farge.

Ensfargede stiler

Denne stilen kalles noen ganger ton-i-ton, siden man bruker en rekke ulike toner av samme farge. Du kan for eksempel ha lyseblå vegger, en mellomblå sofa og mørkeblå puter og gardiner.

Sørg for å legge til massevis av teksturer og mønstre, slik at paletten ikke føles flat. Ved å bruke hvite vegger bryter du også opp stilen litt, og forhindrer at den blir for overveldende og ensformig.

Hvilke farger? Dark Valence og Intense Cognac

Tips Når du har brukt Visualizer til å finne en farge (eller flere farger) som du liker, er kan det være lurt å bestille en prøveboks før du kjøper. Naturlig og kunstig lys kan ha stor påvirkning på hvordan en farge fremstår på veggene dine, og det er derfor lurt å male et papirark og henge det opp med teip på ulike steder for å se hvordan fargen tar seg ut i ulike typer lys.

Utvalgte farger