«Jeg elsker mitt nye hjem, men det er ett rom som er litt mindre enn jeg kunne ønske. Hva kan jeg gjøre for å få det til å føles mer romslig?»

Hvis du flytter til en mindre bolig enn du hadde tidligere eller du nettopp er førstegangsflytter, er det en stor sjanse for det i hvert fall vil være ett av rommene i ditt nye hjem som du gjerne skulle ønske var litt større.

Selv om et rom er lite trenger det ikke å bety at du ike kan gjøre noe med det. Med litt fagkunnskap om farger kan du enkelt skape illusjon av ekstra plass.

Interiørdesigner Henriette von Stockhausen fra VSP Interiors gir deg sine fem beste tips for å få mest mulig ut av små rom.

Kalde farger hjelper veggene med å optisk tre tilbake, noe som gjør at rommet føles romsligere og lysere. Sats på bleke nyanser av grått og blått for maksimal lysgivende effekt.

1) Sats på det mørke

Jeg tror ikke at små rom alltid trenger å males i lyse farger. Det avhenger helt av hva rommets brukes til. Et soverom kan gjerne få et varmere fargevalg, mens et baderom kan med fordel ha kjøligere farger. Hvis du ønsker å skape det koselig rundt deg, kan en mørk blåfarge være utrolig effektiv.

2) Skap illusjon av ekstra høyde

Mal opp til rundt 10 cm nedenfor taket I en mørke farge, og mal deretter det øverste feltet hvitt. Det ekstra feltet med hvitt vil visuelt strekke takhøyden, og få rommet til å se høyere ut. Dype, blågrønne farger ser lekkert ut mot en kritthvit maling. Vi anbefaler deg enten malingen Nordic Light sm er kritthvit, og som reflekterer lyset tilbake til rommet.

3) Gjør gangen bredere

Jeg er ingen stor tilhenger av fondvegg men det er én situasjon hvor jeg gjerne vil anbefale dem, og det er der hvor du har en lang og smal gang. En mørk farge i hver ende vil tiltrekke blikket, og vil derfor få veggen til å se ut som den er nærmere enn den faktisk er. Prøv en fyldig rødfarge for en dramatisk stil, eller en sofisikert teal.

Mal listverk, gulvlister og profilerte kanter og utspring i lyse, reflekterende farger - kanskje i en fargetone som umerkelig står i kontrast til fargen på veggene.

4) Prøv fargetone hentet fra en og samme farge

Velg stoffer og møbler i lignende nyanser som veggmalingen for å få de til å smelte inn snarere enn å stikke seg ut i interiøret. Dette vil skape et rolig, stilrent rom som føles større enn det er. Nyanser av grønt fungerer særlig bra for dette formålet.

5) Definer listverket

I et lite rom bør listverk være én fargenyanse mørkere enn veggfargen. Dette skaper en kontrast som tillater de arkitektoniske detaljene i rommet å tre frem og veggene til å trekke seg noe tilbake – noe som gjør at rommet føles større. Lyse grå vegger med mørkere grå listverk gir en sofistikert stil.

Når du har malt veggene dine kan du henge opp store speil, som visuelt vil øke romfølelsen.