Før du maler bør du vaske veggen
Vask veggen før du maler

Slik vasker du veggen før maling

Når du skal male innvendig, er det ekstremt viktig å vaske veggen først. Grundig rengjøring av overflaten er første steg for å få et godt sluttresultat. Få tips fra ekspert som gir den fineste nymalte veggen og hindrer en stygg og skjoldete overflate.

Renhold er viktig. Ikke kun generelt gjennom året der både vegger og tak har godt av å rengjøres med jevne mellomrom, men spesielt viktig er det når du skal vaske vegg eller tak.

Hvorfor må jeg vaske veggen før jeg maler?

Det er viktig for å få fjernet støv, smuss og sot. Skal du male er det spesielt viktig å først vaske overflaten, for ellers kan du ende opp med stygge malingsskjolder, flekker, dårlig heft eller at malingen flasser. Skitt og spesielt fett legger seg under malingen og hindrer at malingen fester seg til underlaget. Du kan sammenlikne dette med sminke. Den fjerner vi alltid før vi legger ny sminke for å få et best mulig resultat. Det samme gjelder for maling. Underlaget bør være rent og fettfritt før du maler.

Astma- og Allergiforbundet anbefaler at man tar en rundvask av hele boligen minst en gang i året. Vasker du veggene reduserer du svevestøv, som kan irritere også de som ikke sliter med astma og allergi. Du trenger ikke nødvendigvis å bruke vann for å vaske veggene. Les under hvordan du vasker veggene.

Tørk støv av vegge før du skal male
Forberedelser før du skal male

Hvordan går jeg frem når jeg skal vaske veggen?

De ulike rom trenger ulike fremgangsmåte. 

Bruk tørrmopp og fjern alt av støv, spindelvev etc i tørre rom som stue og soverom. Dette går fort om du benytter et forlengerskaft og microfibermopp. Har du en ru vegg eller panel kan det legge seg mer støv enn når du har en slett vegg. Da trenger du sannsynligvis en fuktig microfiberklut.

I rom som kjøkken, entre og bad trenger du som regel mer rengjøring, og da trenger du en våtmopp og egnet rengjøringsmiddel. Matos vil legge seg på overflatene på kjøkkenet og over tid vil dette kunne føre til flekkdannelser og misfarging. På badet er damp og fuktighet fra både dusj, vask og eventuelt vaskemaskin gi grobunn for urene overflater så disse må rengjøres veldig godt.Gå over en omgang med en våtmopp og vaskemiddel og deretter en gang med rent vann for å fjerne overskytende rester av såpe etc. En våt microfiberklut er godt egnet til lister og områder der du ikke kommer til med moppen. Vri opp moppen eller kluten så den ikke er for våt og at vannet renner nedover veggen. Den kan skape skjolder. Moppen skal være så fuktig at de binder støvet men ikke fukter flaten.

Start nederste på veggen og jobb deg oppover når du vasker med fuktig mopp. Begynner du øverst på en tørr vegg kan vannet renne nedover veggen og etterlate striper og skjolder. Vannet må renne på fuktige flater for å unngå striper. 

Hvilke vaskemiddel skal jeg bruke?

Er du blant de som mener at vaskemiddel er vaskemiddel så lenge det blir rent til slutt? Vær oppmerksom på at Zalo, grønnsåpe og Salmiakk ofte blir anbefalt som rengjøringsmiddel i ulike diskusjonsgrupper på sosiale media. Her finner du grunnene til at dette ikke nødvendigvis er den beste løsningen:

  1. Disse produktene kan inneholde såpe eller fett og kan derfor legge igjen en hinne på overflaten som hindrer malingen å feste seg. Skal du male veggen trenger du vedheft. Vedheft betyr at malingen fester seg til overflaten slik den skal slik den skal, og er utgangspunktet for et perfekt sluttresultat. 
  2. Vaskemidler nevnt over inneholder ikke nødvendige emulgatorer som gjør at fettet løser seg opp og blir vasket vekk med moppen eller kluten. Resultatet ved bruk av et slik vaskemiddel medfører at fette finfordeler seg utover flaten - ikke at det blir vasket helt vekk slik en gjerne ønsker når en ønsker det beste resultat. Velg et vaskemiddel som blir kvitt fettet og forbereder overflaten på den kommende malingsjobben. Bruk et egnet rengjøringmiddel som Original Forvask som er spesielt utviklet for nettopp en slik oppgave og som forbereder overflaten på malingen som skal påføres etterpå. 
  3. Systemmaling lønner seg alltid. Bruk produktene som hører sammen, som er utviklet for å passe sammen for å få det beste sluttresultatet. Start med vaskemiddelet Original Forvask og få det beste sluttresultatet. Da sikrer du en behandling som forbereder malingsarbeidet.

La veggen tørke før du går i gang med maling av veggen. Se hvordan her: Slik maler du vegger