Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Terrasse beiset med grå terrassebeis

Når kan jeg begynne å beise min nye terrasse

Har du bygget by terrasse og lurer på hvor tidlig du kan begynne med å beise terrassen? Vi tipser deg når og hvordan du går frem.

Vi får ofte spørsmålet hvor tidlig kan jeg beise når jeg har bygget min nye terrasse. Og svaret er ganske enkelt: så snart treverket er tørt.

Å beise en terrasse som er våt kan sammenliknes med å påføre solkrem på våt hud - det fester seg ikke så lett og den trekker ikke inn. Det betyr at behandlingen kan bli verken optimal eller varig.  

Nye impregnerte materialer må få tørke i 2–4 uker avhengig av været. På våren og høsten kan lave nattetemperaturer forsinke tørketiden. Det er lurt å sjekke værmeldingen før du starter uansett på året du skal i gang med beising av terrasse. 

Har du en ny terrasse i trykkimpregnert treverk, kan du egentlig ikke vite hvor tørr den er, fordi det kommer an på hvor lenge materialene tidligere har ligget på lager i butikken. Dersom de kommer rett fra fabrikken vil treverket være fuktig en stund, men du trenger allikevel ikke å vente en hel sesong med beisingen. Våre teknikere får ofte spørsmålet "må jeg vente et år med å gå igang med beising av terrassen", og det virker som om mange tror at de må vente en sesong med å beise terrassen sin. Dersom materialene har ligget en stund er det ingen grunn til å vente så lenge.

Prosessen er enkel:

  1. Vask
  2. Tørke - Kjøp en enkel fuktmåler, så kan du følge med på når materialene er tørre nok. Fuktigheten i treverket bør ligge under 16 prosent.
  3. Beise - les vår terrasseguide trinn-for-trinn: Slik beiser du terrassen
 
Ta allikevel hensyn til tipsene under for å få beste mulig resultat.
Terrasserens

Før du begynner å beise må du sørge for at underlaget er rent

Selv om du benytter nye impregnerte bord som ikke har vært beiset tidligere, så må du vaske underlaget før du begynner. Det er blant annet fordi treverket «svetter» ut impregnering og dette legger seg nesten som et slags støv på materialene når de tørker. Bruk enten terrassevasken Tinova Wood Cleaner eller Original Husvask som du kan sprøyte utover terrassen med en hagesprøyte (som du kan kjøpe hos den faghandel) og deretter påføre med rulle eller pensel. La den virke noen minutter før du går på med stiv børste og deretter spyler godt med hageslangen. 

Vi anbefaler en grundig rens med terrassebeisfjerneren Tinova Wood Cleaner på terrasser som har vært beiset tidligere. Det er en terrasserens med litt lut i, som du blander med vann i en bøtte. Fukt først terrassen med hageslangen, og smør deretter såpeblandingen utover med en pensel, kost eller lignende. La det virke i ti minutter, og gå så på med terrasseskrubb, gjerne med forlengerskaft - eller bruk høytrykkspyler med terrassevasker. Poenget er å få vekk mest mulig av den gamle beisen. Vi anbefaler ikke bruk av vanlig høytrykkspyler rett ned i treverket – det kan føre til at treverket fliser seg opp.

Etter vasken må treverket få tørke noen dager. Hvor lenge kommer an på været – men en liten uke vil stort sett holde fint, så lenge det ikke regner noe særlig eller er fuktig på natten. I strålende sol og gode temperaturer på dagen vil tørketiden være kortere.

Terrasser 5

Grønnskjær fra impregnering i treverket

Terrassebeis er ikke heldekkende. Det vil si at underlaget vil synes igjennom, selv om du velger en beis med fargepigmenter. 

Dersom utgangspunktet ditt er impregnert treverk kan materialene ha et grønnskjær. Dette vil prege sluttresultatet, og spesielt for de lysere fargene, som for eksempel lysegrått, som er så populært nå for tiden. Det er derfor ikke nok å se på fargekartet i butikken når du velger farge. Spør etter virkelige prøver med overmalt impregnert tre – dette finnes hos velassorterte fargehandlere fra Nordsjö.

Dersom du har terrassen tidligere har vært beiset og du ønsker å velge en annen farge, bør du ha gått ekstra nøye over med terrassebeisfjerner. Jo penere underlaget ditt er – jo penere blir sluttresultatet. Les mer hvordan du beiser terrassen her

Ha på terrassebeis og tørk av

Når underlaget er klart, er det bare å sette i gang med beisingen med Tinova UV Super. Proffene anbefaler gjerne å bruke rulle med forlengerskaft, pluss en liten pensel til sidene av bordene. Beis ett til to bord i lengderetningen om gangen. Terrassebeis tørker forholdsvis fort, og hvis du ikke følger bordene risikerer du stygge skjøter og skjolder. Noe av det viktigste for et pent sluttresultat er likevel at du ikke bruker for mye beis. 

Beisen skal ikke danne en film oppå treverket, den skal trekke inn. Hvis noe blir liggende oppå, må du tørke det av. Da er det fint for eksempel å bruke en rulle som du kan låse; først beiser du med rullen på vanlig vis, så låser du rullen og bruker den til å stryke av overskytende beis. Har du store glipper mellom terrassebordene kan en liten pensel være hendig. Har du ikke en rulle som kan låses, kan du også bruke en fille som ikke loer. Tørk bort overflødig terrasseolje som senere kan flasse av hvis den ikke fjernes. 

Ikke beis i direke sollys, da tørker beisen for raskt. Men pass på at det heller ikke er meldt regn den første timen heller. Beisen er normalt trukket inn på 2 timer.

Vil du ha perfekt resultat bør du ikke beise en kveld før nattefrost.

Ett til to strøk

Om du trenger ett eller to strøk kommer an på hvor dekkende du ønsker å få fargen. Vi anbefaler 2 strøk for best varig resultat.

Generelt gir vanntynnbare terrassebeiser med UV-beskyttelse best beskyttelse mot solen. Solen er en av treverkets verste fiender siden den tørker ut treverket. 

Terrassebeisen Tinova UV Super er overmalbar på 2 timer så du rekker 2 strøk på en dag. La alt trekke inn og tørk av overflaten slik at ikke beisen blir liggende å flyte på overflaten når du er ferdig.

Les også: Slik beiser du terrassen

Terrassebeisfarger

Fargekart terrassebeis
Henter dataene, vennligst vent...