Finn en farge
Godt å se deg!
Ellers log in via email.
Velkommen til Nordsjö
Ellers log in via email.
Koble med e-post
Registration complete
Successfully registered, please login
Koble med e-post
Glemt passordet ditt?
Angi e-postadressen som er knyttet til kontoen din
Kontoinnstillinger
Passord er endret
Glemt passordet ditt?
For mer skreddersydd inspirasjon, vennligst fyll ut de 3 spørsmålene nedenfor.
Takk for din registering
Vi vil sende deg fargefulle nyheter og tips av og til
Slett konto
På tide å male om huset – vi hjelper deg med ditt fargevalg
Hvordan fungerer de ulike fargene på fasader utendørs? Her finner du tips til anbefalte farger, som alle fungerer til utendørs maling.
Før du skal male om huset, må du ta en beslutning med hensyn til valg av farge – rødt, gult, og hvit som husfarge har lange tradisjoner i Norge. De siste årene har også grå og svarte hus blitt svært vanlige. Å fargesette huset sitt er en morsom og utfordrende oppgave, men det finnes en del feller. Vi skal kort forsøke å forklare hvordan de ulike fargene fungerer og oppleves på fasader utendørs, og gi tips til noen av våre anbefalte farger, som alle fungerer til utendørs maling. Hos din Nordsjöforhandler, som er eksperter på maling og farger, kan du få ytterligere tips og råd på veien.
Vårt tips er at du prøvemaler en trebit eller plate, og flytter denne rundt for å se hvordan fargen oppleves ved ulike tider på døgnet, og i ulike værforhold.
Hvit husfarge
Det kan virke enkelt å velge en hvit farge, men så enkelt er det ikke – hvitt er ikke alltid hvitt. En helt hvit malingsprøve gir en svært sterk «knallhvit» fasade, som nesten ser selvlysende ut. For at huset skal oppfattes som naturlig hvitt, skal du velge en hvit farge som har litt gult og grått i seg. En nøytral hvit farge kan oppfattes som litt blåaktig i sollys, og dette motvirkes med litt gult og grått som gjør at huset kommer til å oppleves som rent hvit.
Hvitt løfter virkelig huset, og skaper en kontrast til omgivelsene, og du kan nesten velge hvilken som helst farge på detaljene.
Les også: Husfarge inspirasjon
Grå husfarge
Grått var vanlig på hus frem til sent på 1800-tallet, ettersom man den gang bodde i ommalte hus som ble bleket av vær og vind, og det er en farge som har kommet sterkt tilbake de siste årene.
Om du ønsker at ditt hus skal oppleves som nøytralgrått, skal du velge en fargeprøve med en varm grå nyanse som har gult i seg. Vil du derimot ha det varmgrått, skal du velge en enda varmere farge som nesten går mot beige. Men velger du en nøytral grå farge, vil fasaden, akkurat som med hvitt, oppleves blåaktig.
Les også: Husfarge inspirasjon
Svart husfarge
Svart er ingen naturlig utendørsmaling i Norden, med unntak av noen få trehus fra forrige århundreskiftet, men har akkurat som grått, blitt svært populær de seneste årene. Likevel er det akkurat som med hvitt, svart er ikke alltid svart. Det vi ofte ser som svart, er mange ganger mørkegrått eller mørkebrunt.
Svart eller nesten svart, kan fungere på de fleste hustyper, men vi finner det mest på moderne arkitektur, der den kan være svært effektfull og bidra til å løfte arkitekturen. Svarte hus smelter ofte inn mot en mørk bakgrunn og fungerer bra til malingsmettede detaljer.
Les også: Husfarge inspirasjon
Rød husfarge
Rødt har en lang tradisjon som utendørsmaling, og ønsker du den tradisjonelle falurøde fargen, skal du velge en rød farge som har en retning mot gult. Da får du en vakker fasade som ikke stikker seg ut for mye. Hvite detaljer til det røde, er et relativ nytt fenomen, og velger du isteden gult, grått eller gråblått, får du en mykere kontrast, som i de fleste tilfeller blir penere.
Da huset alltid blir mer farget og intenst enn den lille fargeprøven, skal du være forsiktig når du velger en rosa farge. Vil du ha en vakker rosa farge på huset, skal du velge en rosa farge som er dempet, dvs ikke for lys men litt skitten. Dessuten har rosa farger en tendens til å trekke mot det blå på fasaden, så velg en fargeprøve som trekker mot gult.
Les også: Husfarge inspirasjon
Grønn husfarge
Ønsker du et hus i grønt, så gjør du klokt i å velge en farge som ikke er for sterk og litt skitten, og som tydelig trekker mot gult. Vil du derimot at fasaden skal smelte inn i naturen, skal fargen være ganske mørk. Skulle du velge en farge med for lite gult i, så kan huset oppleves som blågrønt. Ikke vær redd for grønt, det finns mange ulike nyanser av grønt som blir svært vakker på huset.
Til detaljer kan du med fordel bruke rødt og gult, eller hvorfor ikke en annen grønn nyanse.
Les også: Husfarge inspirasjon
Brun husfarge
Brune hus smelter godt inn i skogsmiljøer. Vil du ha et vakkert brunt hus, velg en mørk og «trist» fargeprøve for å få en tydelig brun fasade. Dersom fargeprøven er brungul, kommer resultatet til å føles mer gult enn brunt. Med en rødbrun fargeprøve, vil fargen på huset oppleves mer som rødt.
Les også: Husfarge inspirasjon
Gul husfarge
Gult er historisk en svært populær farge, og vil du ha en vakker gul fasade, velg en gul nyanse som har en anelse rødt i seg. Ellers kan du risikere at fasaden gir et grønnaktig inntrykk.
Se også opp for klare nyanser, ettersom gule husmalinger, akkurat som hvite, lett kan oppleves for sterke og nesten selvlysende. For å få et vakkert gult hus, bør fargen oppleves som litt trist og skitten på fargeprøven. Et gult hus kommer til sin rett med gulbrune, grå, mørkebrune og rødbrune detaljer.
Les også: Husfarge inspirasjon
Blå husfarge
Blått er ikke en tradisjonell farge på hus i Norden, og blir lett for sterkt på en helt hus. Om du likevel ønsker et blått hus, krever det at du er ekstra omsorgsfull i ditt fargevalg. En blågrå fargeprøve gir ofte en svært tydelig blå fasade, som har vanskelig for å smelte inn i omgivelsene. Vil du at fasaden skal kjennes som blågrå, skal du velge en farge som er nøytralgrå. Til detaljer passer andre blå nyanser og hvitt.
Les også: Husfarge inspirasjon
På utkikk etter beste husmalingen? Les også: Bytt til en bedre utendørs maling
Tilføj en ny opgave
Tilføj en ny opgave
Redigér
Slet opgave
Er du sikker? Alle gemte noter, fotos og informationer vil blive slettet.
Gem farve
Gem under Min arbejdsplads
Gem produkt
Gem under Min arbejdsplads