Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Husmalingen som er selvrensende og vasker huset. Selvrensende maling gir mindre soppvekst på husfasaden og vasker huset

Slik beholder du trepanelet på huset pent år etter år

Alle fasader påvirkes av naturen og klimaet, ikke minst forekomsten av mikroorganismer. På malte flater er det først og fremst svertesopp, alger og lav som forekommer. Hvordan kan du bli kvitt dette?

Alle fasader påvirkes av naturen og klimaet, ikke minst forekomsten av mikroorganismer. Til mikroorganismer regnes bl.a. bakterier, virus, sopp, alger og lav. Det finnes en rekke faktorer som påvirker mikroorganismens muligheter til etablering og vekst. Faktorer som påvirker mest er klimaet, trematerialet, konstruksjonsteknisk utforming og vedlikehold. Alger er et kollektivt navn på flere grupper av enkelt- eller multicellulære organismer som vokser på fuktige overflater. Lav er organismer som består av en sopp og en alge som lever i en symbiose, og kan leve på de fleste overflater, selv flislagte og malte overflater. For å utvikles, kreves fuktighet, næring, lys, varm og syre. På malte flater er det først og fremst svertesopp, alger og lav som forekommer.

Testing av eksteriørmaling

Skitt eller begroing? 

Noen ganger kan det være vanskelig å bedømme om det er skitt eller sopp man har på fasaden. Du kan enkelt kontrollere det ved å legge en dråpe natriumhypoklorid (f.eks. klorin) på misfargingen. Bland 1 del klorin med 5 deler vann (bruk gummihansker og vær forsiktig). Blekner misfargingen eller forblir fargeløs, er det med stor sannsynlighet skitt eller noen annen form for misfarging. Svertesoppbegroing på fasaden innebærer som regel ingen større fare for huset, men er mest et estetisk spørsmål, spesielt de første årene. Går det lengre tid uten at man gjør noe med dette, finnes det en viss risiko for at huset også kan angripes av andre typer sopp.

Forebygging av begroing

Begrodde flater, rengjøres med Nordsjö Original Husvask. En god soppbeskyttelse oppnås med systemmaling, dvs. at treverket først oljes med Nordsjö Tinova Woodbase Oil som beskytter mot råte- og blåvedsopp. Deretter grunnes det med Tinova Primer Exterior som beskytter og styrker underlaget. Avslutt systemmalingen ved å påføre 2 toppstrøk med Nordsjös eksteriørmaling. Du kan forebygge begroing på fasaden ved å vaske huset regelmessig med Nordsjö Husvask, da får ikke algene og svertesoppen sjansen til å formere seg.

En annet effektiv måte å beskytte sin fasade fra begroing på, er å bruke en selvrensende maling. Nordsjö One Super Tech dekkende maling og Nordsjö One Transparent beis er selvrensende, og kan forklares enkelt med at når det regner så tar regndråpene med seg skitten på fasaden . Som forbruker kan man dessuten minimere risikoen for begroing på fasaden, ved å unngå at konstruksjonen blir utsatt, så lite som mulig, for vann.

Svertesopp på husveggen

Sjekk avløpene, takrennene og vindusblekket på huset. La ingen vekster klatre på fasaden, og plant helst busker, etc. et stykke ut fra husveggene. Sørg også for at trepanelet ikke har kontakt med bakken. Nordsiden er mer utsatt for bl.a. regn enn sørsiden, og det tar ofte lengre tid å tørke opp på nordsiden. Oftest trenger nordsiden kun sopp- og algefjerner, mens sørveggen kan både trenge en vask og skraping før ommaling, og deretter system-males. Sidene i øst- og vest har som regel et behov for noe midt imellom.

Slik vasker du huset med kost

Vask av husfasaden

Du bør ta en husvask en gang i året for å holde fasaden ren og i god stand. Skal du male huset er vasken desto viktigere. Husvasken er med på å matte ned malingen og gi bedre feste for påfølgende behandling. I tillegg fjerner du både skitt og begroing som du ikke ønsker skal påvirke treverket under malingsstrøket. 

Ved rengjøring før maling eller beis på ny kledning

Bland Original Husvask med vann i forholdene 1:20 og påfør husvasken på flaten med trykksprøyte eller børste. Etterskyll med rent vann. Da vasker du huset i tillegg til at du matter ned overflaten og gir et godt utgangspunkt for feste av ny maling på husveggen. Da oppnår du et godt resultat og lang levetid på kledningen.

Ved vedlikeholdsvask på malt og beiset kledning

Bland Original Husvask&vann i forholdene opp til 1:40. La blandingen tørke på flaten for ekstra beskyttelse. Dekk til planter med plast, og ved søl skyll med rent vann.

Les også: Slik vasker du huset

Selvrensende produkter

Henter dataene, vennligst vent...