Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Mal ny farge på huset

Tid for å male om huset? Tips og inspirasjon fra Nordsjö sin fargesjef

Tid for å male om huset? Å velge farge til huset sitt kan være både en morsom og inspirerende oppgave – men kanskje også litt utfordrende for noen. Les mer om våre profesjonelle tips om hva man bør tenkte på når man skal velge farge, og se våre vakre og inspirerende paletter som Nordsjös fargesjef har laget for fasader og husets detaljer.

Drømmen om et vakker hus betyr ikke bare en fin arkitektur og design – men her spiller både maling og farge en stor rolle for helhetsinntrykket. Å velge riktig type maling, og rett farge til huset og dets detaljer, som vinduer, dører, balkong, vindskier mm, er ikke alltid en enkel beslutning.

I mer enn 100 år har vi i Nordsjö utviklet maling av høy kvalitet, og med de siste innovasjonene for at huset ditt skal stå imot vær og vind, og se vakkert ut år etter år og for kommende generasjoner. Vi har også gjort alt for å inspirere deg med farger, slik at du skal føle deg trygg i fargevalget ditt, både når du kjøper nytt og når det er på tide å male om huset. Dette med farger er ikke alltid enkelt, og spesielt utendørs kan det være vanskeligere.

Mal ny farge på huset

VALG AV TYPE MALING

Ved valg av malingstype – altså produkt – anbefaler vi i første omgang at man fortsetter med samme type maling som er brukt tidligere. Er man imidlertid usikker på hvilken malingstype som er brukt tidligere, så er vårt råd å ta med et ”flak” fra veggen til din Nordsjö-forhandler, som vil hjelpe deg med å bestemme malingstype. Er huset malt om, så finnes det flere ulike typer utendørsmaling å velge mellom. Legg merke til at vi, avhengig av hvilken malingstype du velger, anbefaler ulike fremgangsmåter for behandling for å oppnå det beste resultatet.

Ny farge på fasaden kan forandre utseende

Vårt premiumprodukt - Nordsjö One Super Tech - har ekstremt bra dekkevne, fargebestandighet og er enkel å arbeide med. Men fremfor alt er den selvrensende og beskytter din trefasade år etter år
 

VALG AV FARGE

Når det kommer til valg av farge, så er det endel ting man bør tenke på, men man har likevel mulighet til å eksperimentere og å prøve noe nytt. Et sikkert, og for mange, et trygt valg er å velge samme farge som huset alltid har hatt, og var opprinnelig malt i. Da får du mest sannsynlig en sikker forankring i husets og områdets kulturarv.

Om du – slik som oss i Nordsjö – virkelig elsker maling og farger, vil vi i stedet råde deg til å benytte anledningen til å gjøre en forandring og male huset i en ny vakker farge. Kanskje en farge du har sett på et annet hus, eller et hus som ligner ditt eget, og som du liker. Bank på og spør hvilken farge som er brukt – de blir sikkert både glade og stolte over sitt fargevalg når de hører at andre også liker den.

Grønne husfarger

På bildet til venstre ser vi den duse grønne fargen S 2010-G40Y. Her har man valgt å male både fasade og husets detaljer i samme farge for å skape en harmonisk helhet. Fasaden til høyre er malt i den vakre, dempede skogsgrønne fargen Spring wind.

Vindu og dør er viktige detaljer ved fargesetting av hus. Vakre vinduer og dør er som et smykke på en fasade og kan med fordel fremheves med hjelp av tydelige fargekontraster.

"Å velge riktig farge kan være vanskelig"

Ann-Charlotte Linde jobber som nordisk fargesjef på Nordsjös hovedkontor i Malmø. Hun har fargesatt tusenvis av hus gjennom årene, både til privatpersoner, kommuner og selskap i Norden. Hun har også skapt mange vakre og inspirerende fargepaletter – der fargene er tatt frem med tanke på fasader og husdetaljer. - Å velge farger til fasader kan være ufordrende – det finnes et tusentalls farger å velge i! Vi har tatt fram en palett med variasjoner av farger, som er vakre utendørs, og med inspirerende bilder av vakre hus. De er aktuelle i nåtid, men samtidig tidløse – fasaden skal føles fin gjennom mange, mange år, sier Ann-Charlotte.

Å velge riktig farge til huset sitt handler like mye om å skape en harmoni med omgivelsene, som å lokke fram det unike med akkurat ditt hus. Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset ditt oppleves som klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og tiltalende. Dersom man velger en grå fasade med hvite detaljer, så får man en mer stilren følelse mens ved valg en grønn fasadefarge med røde detaljer, gir det et mer sjarmerende inntrykk.

- Det er viktig at man planlegger, og tenker igjennom sine fargeidéer og prøver disse i praksis, for det er mye som skal stemme for at man skal få et vellykket resultat, sier Ann-Charlotte. Det krever litt arbeid og hjelp fra oss som har kunnskapen. Man må forstå hvordan ulike farger samspiller og påvirker hverandre, og til slutt – hvordan de oppfattes på små og store flater utendørs.

Fargedesigner hos Nordsjö heter Lotta

Ann-Charlotte er fargedesigner hos Nordsjö

Vår fargedesigner Ann-Charlotte besvarer de mest spurte spørsmålene:

- Hva skulle du si er det viktigste man skal tenke på når man er i startgropen?

Når du skal velge farge til huset, så er det en del ting som man bør tenke på for at det skal bli så bra som mulig. Husets arkitektur og omgivelser spiller en stor rolle – men også tradisjoner og hvor i landet du bor, kan påvirke farger som passer bra.

Det kan finnes enkelte områder der kun noen farger er tillatt, og da kreves det tillatelse til å endre farge på fasaden. Da er det viktig å ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i din kommune for å få greie på hva som gjelder. Fargesetting til kunder er noe som du har arbeidet mye med de siste årene.

- Hvordan tenker du – og hvordan legger du opp arbeidet når du får en forespørsel fra en kunde?

Jeg går alltid ut fra husets arkitektur, tilstøtende bygninger og hvor huset ligger. Ofte er en del farger gitt og må tas hensyn til – alt fra fargen på taket, vinduer som ikke skal males om, til tegl på tilbygg. Helheten er viktig – både for huseieren og naboene.

Selvrensende hvitmaling til huset

Huset er malt i den hvite fargen Snøkrystall og ytterdøren i fargen 337 Red

- Uttrykket ”skitne farger” er noe som man ofte hører når det kommer til utendørsfarger. Hva mener man med det?

En ”skitten” eller ”dempet” farge, har en viss svarthet i seg i forhold til mettheten, som gjør at fargen ikke oppleves som selvlysende. Generelt kan man si at farger som oppleves som ”skitne”, oftest er best på veggene. Fargen forsterkes når den kommer opp på en stor flate som en vegg, og dermed blir inntrykket mye lysere og sterkere. Et lyst hus vil se større ut enn et mørkt, og en mørkere vegg smelter som regel mer inn i omgivelsene enn en lys. Blått er often en farge mange er redde for å male huset sitt i.

- Hva er dine tanker rundt dette, og hva er ditt råd dersom man ønsker et blått hus?

Man må tenke forskjellig avhengig av type hus og hvor det ligger. For historiske viktige bygninger og vernede miljøer, er det viktig å følge de retningslinjer som finnes, og søk gjerne råd hos kommunen (Plan- og Bygg). Har man et helt vanlig hus, og man velger farger som er godt egnet utendørs og er harmoniske sammen og med omgivelsene, så synes jeg blått kan fungere svært godt i mange tilfeller.

- Kan man si at visse hustyper passer bedre i noen farger enn andre?

Ja, hver type arkitektur har sin tanke, uttrykk og fargepalett – de henger sammen på en måte det er vanskelig forandre på.

- Hvor mye skiller fargeprøven i butikken seg fra hvordan det ser ut i virkeligheten og i dagslys?

Når en farge kommer opp på en stor flate som en fasade, blir inntrykket av den svært lysere og sterkere. Vårt tips er å alltid kjøpe en prøveboks i den ønskede fargen, mal opp en kvadratmeter på en bygningsplate og still den opp mot veggen. Gjør dette i ulike værtyper og ved ulike tidspunkt på døgnet, slik at du vet at du har valgt riktig farge.

Vinduskarmer og fargesetting av hus henger sammen

- Hvordan skal man lykkes med å skape en harmonisk helhet med fasaden, og hvordan vet man at den fargen man velger til vinduer og øvrige detaljer vil passe til fasadefargen?

Man må helt enkelt prøve seg frem – hold fargene mot hverandre og se at det ser ”bra” ut. En enkel måte er å finne et hus som har en fargesetting man liker, og deretter se om det kan passe til sitt eget hus. Synes man det er for vanskelig, så kan man få hjelp med bra kombinasjoner på vår hjemmeside eller i våre butikker.

- Kan fargen oppleves som annerledes om huset er plassert i en skog/nær naturen kontra i et bymiljø?

Absolutt – omkringliggende farger påvirker hvordan vi oppfatter farger og kontraster forsterkes – store forskjeller i lys og fargestyrke synes alltid tydelig. En lys fasade fremstår tydelig i et grønt skogsmiljø, mens den kanskje smelter inn i helheten i et bybilde.

- Ønsker man at huset skal smelte inn i miljøet eller skille seg ut ved å være avvikende i forhold til omgivelsene?

Trender er noe man prater mye om innendørs – men hvordan har det seg at det ikke er like populært også utendørs? Selvfølgelig kan man prate om trender utendørs – men trendsyklusene er mye lengre og følger arkitekturen som er populær i ulike perioder.

- Hvilke ”trender” har vi hatt de siste 5-10 årene når det gjelder utendørsfarger?

Gråskala fra hvitt til svart har vært svært populært og er det fortsatt. Men samtidig ser man en økt interesse for historie og det genuine og det gjør at også andre utendørsfarger – fremfor alt gulrøde nyanser – har kommet sterkt tilbake.

- Hvilke utendørsfarger er de mest populære akkurat nå?

Forskjellige hvite og grå nyanser er det som er mest populært. I tillegg er sorte og brun-sorte farger på vei oppover populæritetsstigen.

- Er det noen fargerskalaer man bør unngå når man skal male huset sitt?

Farger som tradisjonelt ikke blir brukt på hus og som ikke finnes på store sammenhengende flater i naturen vil alltid skille seg ut. Lilla og turkis er farger som havner utenfor det tradisjonelle. Sterke og rene farger i alle fargeskalaer er også noe man bør unngå.

Er det ting man glemmer når man skal male om huset sitt?

Sjekk alle deler og flater på huset, og hvordan de fungerer mot omgivelsene. Grunnmuren er en viktig overgang til bakken og skal være grunnlaget for hele huset. Generelt kan man si at en mørkere farge gjør seg bra – men det avhenger av husets konstruksjon og hvilke materialer grunnmuren møter. Vannbrett og takrenner kan også trenge en oppfriskning – det kan gjøre forskjellen fra ok til superfint.

Hvitmalt hus er ikke alltid hvitt

Her ser vi at en hvit farge ikke alltid er hvit, og at det kan være at husets hvite farge trenger ny aling for å friske opp fargen. Velg gjerne en kvalitetsfarge som gir deg hvitt hus - i alle år fremover.

DE BESTE TIPSENE FOR EN VELLYKKET FARGESETTING

1. TA EN RUSLETUR

Det beste tipset vi kan gi deg er å ta deg en rusletur og se på andre malte hus – da er sjansen stor for at du finner fargen til huset ditt!

2. PRAT MED NABOENE

Kanskje har du sett et annet hus som ligner på ditt, og som har en farge du liker, bank på og spør om fargen – de blir sikkert glade og stolt over sitt fargevalg når de hører at det noen andre som også liker den.

3. SJEKK AV MED KOMMUNEN

Ta kontakt med kommunen for å være sikker på at det ikke finnes eventuelle regler for fargesetting av hus der du bor.

4. VELG DET SKITNE ALTERNATIVET

Generelt kan man si at farger som oppleves som ”skitne” – som har en viss svarthet i seg – oftest blir penest på fasaden. Fargen oppleves alltid sterkere og lysere enn når man ser dem på et hus.

5. PRØVEMAL

Kjøp en prøveboks i fargen du kunne tenke deg, og mal opp en kvadratmeter på en plate og still den opp mot veggen. Gjør dette i ulike værtyper og ved ulike tidspunkt på døgnet, slik at du vet at du har valgt riktig farge. Om du velger en farge som du liker, så lover vi at vår maling har en fantastisk fargegjengivelse, og beskytter mot vær og vind i mange år fremover.

Henter dataene, vennligst vent...