Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se

Tips for maling av hus om høsten

Kalde netter og fuktig vær gjør høsten til en litt uberegnelig maleperiode. Men det er fortsatt mulig – her er gode tips fra våre malermestere og teknisk avdeling

Husmaling om høsten

Høsten er en lunefull tid for utendørs malearbeid. Akkurat som tidlig på våren, kan vi få høye dagtemperaturer, men om natten faller gjerne gradene markant. Dette kan føre til utfordringer hvis du har igjen deler av malingsvedlikeholdet utendørs. Det er vanskelig å tidfeste hvor sent på året du kan male utendørs. Vi har hatt mange fine høstmåneder, men været er uforutsigbart og ustabilt, hvilket kan føre til noen utfordringer. Blant annet kan temperaturen bli for lav før malingen er herdet, underlaget er kanskje ikke tilstrekkelig tørt og det kan begynne å regne eller komme kveldsdugg før malingen er herdet.

1. Fargevalg påvirker

En mørk vegg vil oppnå høyere temperatur i solen enn en lys vegg. Det gjør at husmaling i en mørk farge kan tørke raskere enn en lys farge om solen skinner mens du maler. De lyse fargene er derfor mer ømfintlige for lave utendørstemperaturer.

2. Dugg

Store temperaturforskjeller mellom natt og dag fører til at det dannes dugg. På en nymalt flate kan duggen forårsake stygge skjolder med mattere glans. Disse går ikke bort med mindre du maler over dem igjen.

Et godt tips for å forhindre duggmatting på nymalte flater er å begynne malearbeidene tidlig om formiddagen, så snart solen har tørket opp nattens dugg. Og å legge vekk verktøyet tidlig om ettermiddagen, slik at malingen er overflatetørr før kveldsduggen kommer.

3. Fukt

Fukt i underlaget er problematisk uansett når på året du har tenkt å male. Treverk som skal males bør ha en relativ fuktighet på under 16 prosent. Dette sjekkes med en fuktmåler.

Det finnes enkle og rimelige fuktmålere for forbrukere å få kjøpt hos fargehandleren. De koster en hundrelapp eller to og gir en god indikasjon på om treverket er tørt nok.

4. Regn

Å male i regnvær er ikke å anbefale. Heller ikke å få nedbør på en nymalt vegg. Sjekk derfor værmeldingen for den dagen du skal male, og for noen dager frem i tid, dersom du skal male flere strøk i samme periode. Før du setter i gang bør du være rimelig sikker på oppholdsvær. Noen malinger tørker fortere enn andre, og tåler dermed nedbør på flaten før andre. Tørketiden er oppgitt på malespannet.

Tenk godt gjennom hva du skal gjøre, ha en god plan for når og hvordan arbeidet skal utføres, og vær forberedt på det uforutsette. Hvis det kommer en uventet regnbyge, kan en presenning redde en nymalt flate. Bruker du stillas er det lett å sette opp en presenning på den for sikkerhet skyld.

5. Temperatur

VANN FRYSER: Vanntynnede malinger bør ikke brukes utendørs hvis temperaturen faller til under ti grader før malingen er herdet.

De aller fleste malinger tynnes med vann, enten de er formulert på akrylbindemidler, alkydbindemidler (olje) eller en kombinasjon av dette. Akrylmalinger tørker raskere enn alkyder, men tåler ikke fullt like lave temperaturer som malinger med en oljeandel (Alkyd).

Det er lett å bli lurt av at det er 18 varmegrader på dagen. Men om natten kan det fort gå ned mot null. Vi anbefaler ikke å male med vanntynnede produkter hvis temperaturen går under 5 grader.

6. Tørketid

Ved lavere temperaturer og høy luftfuktighet tørker malingen for sakte, noe som kan føre til at malingsfilmen svekkes. Enkelte malinger er formulert med hurtigherdende bindemidler og kan tørke raskt under gode forhold. Les nøye gjennom hva malingene krever av temperatur og tørketider. Men vær obs på at tørketiden som står på emballasjen gjelder ved en lufttemperatur på 25 grader og 50 prosent luftfuktighet. Det er optimale maleforhold som sjelden oppnås så sent på sesongen.

Mål fugtigheten i underlaget, den må være under 16 % Sjekk værmeldingen – malingen trenger oppholdsvær for å tørke Start maling tidlig på dagen -så fort nattens dugg har tørket opp Avslutt litt tidligere på dagen, slik at malingen får tid til å tørke - ca. kl. 15-16 på dagen

Dersom døgnets temperaturer ikke faller til under 10 grader, anbefales en akrylmaling som tørker raskt: Vi anbefaler Nordsjö ONE SuperTech.

 

Les hvordan du kan male huset på halve tiden her

 

Henter dataene, vennligst vent...