Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se

Tryll med farger på huset

Visste du at du kan fremheve og forstørre, eller kamuflere og forminske, huset ditt ved hjelp av fasadefarger?

Fargen på fasade, staffasje og grunnmur kan brukes til å forme huset. Bevisste fargevalg kan gi kontur, krympe eller forstørre, eller til og med kamuflere huset ditt, så det er smart å tenke gjennom fargevalgene sine før man går igang med maling.

  • Du kan trylle med farger, sier Per Nimér, vår Colour Designer. Fargevalget kan få et hus til å se større eller mindre ut, og til å dominere eller gli inn i omgivelsene. Hvilken farge som har den ønskede effekten, avhenger av hvor huset befinner seg. I naturen blir et hvitt hus meget synlig, men i et nabolag med flere andre hvite hus, fremheves det ikke like godt, sier Per Nimér. I mindre urbane strøk vil brune og grønne farger skli mer inn i omgivelsene. En varm og sterk rød kulør holder på lyset, og reflekterer det lite. Det gjør at huset ser mindre ut, altså forminsker det, forklarer han.

Detaljer på huset

Også valget av farge til staffasjen kan visuelt forstørre eller forminske et hus.

Et murhus med markerte hjørner, eller et trehus med hjørnekasser i en fravikende farge, får tydelige grenser. Huset størrelse kommer tydeligere frem.

Og her kommer Per Nimér sine fargetryllingstips; Ved ikke å male hjørnekassene i hvitt, eller en annen farge som fraviker fra fasaden i øvrig, kamufleres husets størrelse. Hvite – eller på annen måte – markerte hjørner får huset til å se stort og sterkt ut.

Eksempelvis kan du se dette på gamle festninger. De hadde ofte markert murte hjørner som bidro til at festningen så sterk og tydelig ut, sier Nimér.

Grunnmur

Husets grunnmur er bygningens bindeledd med bakken. Er sokkelen lysere enn fasaden, vil det se ut som om huset letter fra bakken. Med en mørkere grunnmursfarge ser huset stabilt og godt forankret ut.

Henter dataene, vennligst vent...