Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Soverommet malt med blå fargen Denim Drift

Slik får du slette vegger

Hvordan får du slette og glatte vegger, uten strie som skinner gjennom malingen eller sprekker mellom gipsplater? Svaret er rullesparkling eller veggfornyer. Her viser vi hvordan du går frem

Ønsker du å bli kvitt den gamle glassfiberstrien og få slette vegger? Selv det mest profesjonelle malerarbeid kan ikke dekke over et dårlig underlag, og maling kan ikke skjule striens struktur. Skal du ha slett vegg trenger du å  utbedre overflaten på veggen før sluttresultatet blir en slett vegg.

Slette vegger kan oppnås med 2 ulike metoder:

1. Helsparkle veggen ved hjelp av rulle   

2. Bruk veggfornyer

1. Rullesparkling av vegg

Bruker du rullesparkling istedenfor å helsparkle veggen for hånd, går jobben både fortere og det er enklere å få et jevnt resultat uten profesjonell opplæring. Se gjerne videoen over for å få tips fra våre profesjonelle malermestere.

  1. Ta bort alle skruer og spikre - og pusse veggen med slipebrett. Bruk gjerne et forlengerskaft så så går jobben raskere. Puss ned ujevnheter. 

  2. Rengjør veggen. Her kan du også gjerne bruke forlengerskaft og microklut - først en tørr klut hvis veggen ikke er spesielt skitten. I rom med mer trafikk, som kjøkken, gang og stue kan du bruke en vår klut og Nordsjö Original Forvask. Rene vegger er viktig for sluttresultat når du skal male for at malingen skal få et godt feste. Vaskemiddelet Original Forvask er spesielt laget for vask av overflater som skal males. Vask godt rent med vann etterpå for å fjerne såperester. Vi får mange spørsmål om man kan vaske med grønnsåpe eller salmiakk - og svaret fra våre malermestere er NEI. Disse produktene etterlater ofte fett som gir et svært dårlig underlag for malingen.

  3. For deg med nyoppsatt og ubehandlet vegg: Først må du skjøtesparkle alle nye gipsplater og platevegger for hånd. Bruk Original Vegg og taksparkel medium og en mindre sparkelspade. La det tørke. Ofte bør behandlingen gjentas for å få en jevn overflate. Puss godt med slipekloss og tørk av alt pussestøv. 

  4. Deretter går du i gang med rullesparklingen. Fukt rullen med vann til den er våt, og klem ut overskytende vann. Klem gjerne rullen på en ren overflate for å bli kvitt overskytende vann. Bruk malerulle som du fester til et forlengerskaft. Ha sparkelet i en malekar, og jobb med å få mye sparkel inn i rullen. Deretter påfører du Original rullesparkel direkte på veggen. Start litt innpå veggen og bruk en bredsparkel til å fylle sparkelet helt ut til kantene der du ikke kommer til med rullen. Jobb med et begrenset område av gangen med påføring og sletting da sparkelet tørker fort.

  5. Fordel og glatt rullesparkelet utover veggen med en stor sparkelspade - en såkalt bredsparkel. Begynn nederst på veggen og dra spaden oppover veggen. Fortsett til du får en så jevn overflate som mulig. Vinkelen på bredsparkelen spiller en rolle hvor mye du klarer å fordele utover. Vinkler du sparkelspaden for lite får du ikke overflaten jevn nok, og vinkler du den for mye så vil du få for lite sparkel fordelt utover. Velg en sparkelspade egnet for dette arbeidet. Din forhandler kan hjelpe deg å finne riktig verktøy.  Ikke ta for store felt om gangen, toppen bredder på to meter. Gjør ferdig hele bredden med påføring og sletting fra gulv til tak før du fortsetter med neste bredde. Ta bort overflødig sparkel fra den store sparkelspaden med en mindre sparkelspade.La det tørke.

    Gjenta til veggen er slett. Beregn 2-3 strøk. I de tilfeller der underlaget har store ujevnheter, må du påregne 4 strøk.  All sparkel kryper på underlaget, for å få en godt armert vegg må derfor flaten "bygges" opp med flere lag. Slik blir veggen godt armert og de siste ujevnhetene fjernet. Ikke fall for fristelsen og legg på ett tykt lag. Et altfor tykt lag sparkel vil bli sårbart for inntrykksmerker og veggen vil lett sprekke opp.

  6. Slip veggen. Vær tålmodig og vent til sparkelet er helt tørt. Er du for tidlig ute risikerer du at sparkelmassen kladder og du får ekstra arbeid. Bruk et slipebrett og forlengerskaft eller lei deg gjerne giraffsliper hos et byggvarehus. Da går slipingen fort og effektivt, og du sparer både skuldre og armer for mye arbeid. Sett på støvmaska og bruk et fint slipepapir. Alle proffer anbefaler slipebrett på forlengerskaft. Da er jobben gjort på halve tiden. Korning 120 anbefales hvis veggen kun skal males etter helsparkling. Støvsug og bruk deretter en microfiberklut og påse at all slipestøv fjernes. Se filmen over hvordan du går frem for best resultat. Gjenta hele operasjonen med sparkel, sliping og støvtørking en eller to ganger til du har en jevn overflate. Nå kan du male veggen i ønsket farge.


Dette trenger du:
 Rull med lang luv, forlengerskaft til rullen, bred sparkelspade, liten sparkelspade, Original rullesparkel, rullekar og dekkepapir.     

Rullesparkling av vegg IFI.no

2. Veggfornyer på vegg

Veggfornyer er en tapet som også blir kalt "slett vegg på rull" eller "sparkel på rull". Dette er en form for tykk tapet eller renoveringsduk som jevner ut strien og underlaget slik at overflaten blir slett. Disse dukene finnes i flere ulike tykkelser. Jo mer struktur underlaget har, jo tykkere duk trenger du. Den klassiske fiskebeinsstrien trenger tykkeste type, og de ulike produsentene har egnet varianter. Er man usikker på hvilken tykkelse som trengs, får du god hjelp hos fargehandleren. De hjelper deg både med riktig duk og kan gi verdifulle tips til hvordan du går frem for best resultat. Noen varianter er fiberbaserte (ofte kalt non-woven), mens andre er glassfiberbaserte.
Noen av renoveringsdukene er forgrunnet fra fabrikk. De kan være litt stivere å sette opp, men til gjengjeld trekker duken jevnere malingen, og en grunnet flate gir ofte et litt penere sluttresultat. En fiberduk som ikke er grunnet bør påføres et strøk grunning før maling påføres. Bruk Original Grunning vegg og tak.

Sammen med duken, er limet en viktig faktor for å skjule ujevnhetene i underlaget. Det er derfor svært viktig å velge et riktig tapetlim til denne jobben. Det er også viktig at limet påføres rikelig. Bruk gjerne forlengerskaft, og påfør limet på veggen med rull. Jobb systematisk, og følg instruksjonene for veggfornyeren nøye. Når veggfornyeren er tørr kan du male den i ønsket farge.

Underlaget er sponplater - hva gjør jeg?

Når det gjelder sponsplater så er det et ustabilt materiale som påvirkes av fukt etc, og derfor er forbeidet spesielt viktig hvis du ønsker en slett vegg. Har du akkurat revet en tapet eller tilsvarende så vær oppmerksom på at du trenger en relativt glatt overflate for å få en pent sluttresultat.

  1. Fjern alle tapetrester og påse at platene er rene og tørre før du går i gang.
  2. Grunn først veggen med Original Heftgrunn. Da stabiliserer du overflaten og hindrer at platene suger til seg malingen ujevnt. 
  3. Sparkle skjøtene. En malermester ville ha benyttet en papirstrimmel for å stabilere, men det er ikke alltid like lett å få resultatet pent hvis ikke du er nøye. 
  4. Puss deretter plateskjøtene slik at du får en jevn overgang. Fjern godt alt pussestøv.
  5. Legg på veggfornyer hvis du trenger det. Har du tette og fine skjøter i tillegg til en slett overflate er det ikke sikkert du trenger det. Veggfornyer er en duk som fås i varierende tykkelser som limes på veggen for å få en jevn overflate.
  6. Mal veggen med mist 2 strøk maling.

Ønsker du matte vegger? Les hvordan du går frem: Interiørmaling for matte vegger og lekre detaljer

Henter dataene, vennligst vent...