Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Blomster-Finns sommerhus i Åsgårdsstrand

Blomster-Finns fargevalg i sommerhuset

Finn Schjøll kan mer enn blomster. Han er også opptatt av interiør, og som aktiv oppusser deler han gjerne noen tips til valg av farger. Finn Schjøll FINN: Hele landets Blomster-Finn er også en god Farge-Finn, som trives med farger både på seg og rundt seg. Han deler gjerne sine fargeråd.

Finn har renovert et gammelt sommerhus og har brukt god tid på første fase, nemlig valg av farger. Han anbefaler alle som skal pusse opp eller innrede nytt å bruke tid på fargevalget, for her legges grunnlaget for et vellykket resultat.

Når Finn Schjøll pusser opp hjemme, blir det svært personlig. Den røde tråden er han selv, og han oppmuntrer andre til å gjøre det samme. Finn komponerer interiøret som en frisk bukett og lager kombinasjoner få ville kommet på. Her stol i grønn velur, og frekk fugl som lampe med lampeskjerm av pels. 

Blomsterfinns sommerhus er pusset opp i glade farger

– Den røde tråden må være deg og din inspirasjon, sier den kjente blomsterdekoratøren. I huset hans er det flere stuer. Ingen av dem ligner på noen andres. Her kjennes det med en gang at vi er kommet hjem til "Blomster-Finn": Det er frodig og fargerikt – friskt, tydelig, elegant, lekent og litt småfrekt dekadent. Her er det trøkk og full fart, lite med pauser. Stilen, fargene, materialmiksen og interiøret er akkurat som Finn selv.

Har du sett hans hage og drivhus utenfor sommerhuset? Følg han på Instagram for å se paradiset @finnschjøll

Dette er personlig stil; det er full kongruens mellom stilen på interiøret og husets eier. Så hva er hemmeligheten? Når han pusser opp, turnerer han farger, tapet og tekstiler like drevent og elegant som når han setter sammen en blomsterbukett. Mannen har lang erfaring, og er imponerende kjapp når han skal bestemme veggfarger, tapet og gulv. Han har det i ryggmargen.

Blått soverom hos Blomsterfinn

Finns fargetips

Blomsterekspert Finn Schjøll deler gjerne det han mener er beste utgangspunkt for å finne dine egne farger.

Den kjente blomstereksperten har duse blåtoner blant favorittene. Det er en farge som har fulgt han hele livet. Finn Schjøll Finn Schjøll bruker en litt mer impulsiv metode. Utgangspunktet er det samme, han starter også med en favoritt. To av hans farger er oransje og dus blåfarge. De har fulgt han i alle år, og han brukte begge som veggfarger da han pusset opp huset nylig. I tillegg til de to, valgte han et helt knippe med farger - plukket sammen i full fart.

Blå farger i sommerhuset til Finn Schjøll

Han plukker farger akkurat som han setter sammen en blomsterbukett. – Plukk 8-10 farger du liker – FORT, UTEN Å TENKE!! Du må ikke tenke, da er vitsen borte, sier han bestemt. Her handler det om å bruke magefølelsen og handle intuitivt. – Du skal ikke undervurdere instinktet ditt. Dette handler om følelser. Instinktet må du ikke tulle med, sier han.

Finn har liten sans for fargeløse eller ensfargede rom. Og at gangen skal matche resten av huset, synes han er tøys. – Gangen, som er det første folk ser, kan stå helt solo. Det må ikke henge “sååå sammen”, sier han og understreker poenget med mange å-er. – Har du sett gangen, har du sett alt! himler han med øynene. – Det blir ikke mye stigning i programmet når du går fra gangen inn i stuen, og det ser ut som du er i samme rom. Når du etter hvert skal på toalettet, og det er samme farge der… Nei, vettuhva! Han vifter bort den formen for helhet og rød tråd, og koser seg med oransje tapet i gangen.

Gangen i sommerhuset til Finn Schjøll

Fra kjøkkenet med vegger av drivved og nymalte hvite høyglansdør og vinduer ser du ut i mellomgang og yttergang

Han har liten sans for hvite vegger selv om det har vært den store veggfargen lenge. Han tror mange har valgt hvitt i troen på at det er «varig», og at man slipper male om så ofte. – Det er helt feil. Hvite vegger må males ofte, for ellers ser de møkkete ut! Nei, gå heller for det du liker, ler han. – Sats på dine favorittfarger, ikke vær redd for å skille deg ut eller for «å gå lei». Ditt hjem skal se ut som ditt hjem, og ose av din sjarm og hygge, sier Finn Schjøll.

Blås i trendfargene!

– Ikke bry deg om hva som er trendfarger. Poenget er at dette skal være farger du liker. La det gjerne gå litt fort. Bruk intuisjonen, og stol på magefølelsen. Da blir det aldri feil, for du tar jo bare farger du liker, sier Finn. Han tror mange blir usikre foran alle fargene fordi det er så mange muligheter. – De tenker for mye og da stopper det litt opp. Trikset er bare å kjøre på, og la hånda plukke selv.

Fargevalg

Ta de fargene du umiddelbart liker best og stol på magefølelsen. 

Liker du gult, så går du for det! Husk at det er du som vet best hvilke farger som er bra for deg. Ikke spør andre om synspunkter på fargene. – Da blir du bare mer usikker, mener han. Og vi bør i hvert fall ikke mase på en samboer eller ektefelle som ikke bryr seg så mye om farger. Det skaper bare frustrasjon. Stol på deg selv og gå for det! Du vet best hva som stemmer Selvsagt finnes det eksperter du kan rådføre deg med og det er ikke noe galt i å be om råd. Men poenget er du som må stå for avgjørelsen. – Jeg ber også om råd. Jeg plukket ut en masse spreke farger til møbler til prosjektet mitt og fikk et råd om at jeg kanskje skulle dempe fargene litt ellers. Jeg forsøkte å tilpasse meg, men det ble helt merkelig. Jeg kjørte heller på med et mønstret tapet i taket, og da stemte det, sier han.

Tapet i taket hos Blomsterfinn

For å få den rette atmosfæren i hagestuen valgte han tapet med sort bunn til tak og vegger, samt gardiner i matchende tekstil. Tapet og tekstiler er fra Thibeaut/Green Apple

Test fargene

Han anbefaler at du gjør ordentlige oppstrøksprøver før du bestemmer farge på maling. Ta med 3-4 farger hjem og test på flere steder i rommet. – Bruk hele boksen og vurder fargen i ulike typer lys. Og husk malingen må være gjennomtørr, for fargegjengivelsen er ikke riktig før malingen er tørr tvers igjennom, sier han. Han er nøye på å teste bare en farge om gangen, for hvis flere farger settes opp ved siden av hverandre vil de påvirke hverandre og inntrykket blir feil.

Farger som spiller på lag

Det blå teppet fortsetter inn i gangen og opp trappen. Her er det lagt både på trinn og opptrinn. I tillegg til å se fint ut, demper teppet lyd og gjør trappen mer sklisikker. Teppet er fra Danfloor, Eco Weave farge 3920082. Mange ville sikkert tenkt at et naturfarget teppe ville vært mer praktisk enn mørke blått. Men Finn ville ha blått. Han synes det er en herlig kontrast til det oransje tapetet, og det forsterker de gråblå veggene i hallen og trappegangen. Den gråblå fargen er for øvrig hans yndlingsfarge, men det er en annen historie. For Finn lever som han lærer: Vi har på ingen måte sett alt når vi har sett entreen i hans hus.

Blå farger i sommerhuset til Blomsterfinn

Veggene i gangen er malt med en annen av hans favoritter, en dus blågrå. Isblå, kaller han den, og får et ekstra løft av det blå teppet. Farge: Shiny Le Havre fra Nordsjö.

Finn riktig stemning

Når han har funnet fargene starter jakten på den rette atmosfæren. Da lager han moodboard. Det har han holdt på med i 30 år, klippet og limt. I dag bruker han mobilen. Der samler han bilder av prøver, farger og ting han liker. – Igjen er det det som er viktig. Sett sammen det du liker, for da stemmer det. Det er når andre gjør det at det blir så vanskelig. Det er fullt mulig at andre synes du skulle valgt annerledes, men bry deg ikke om det. For de skal ikke være så lenge i rommet så mye som deg, avslutter sprudlende og fargeglade Finn Schjøll. 

Spisestuen i sommerhuset bugner av blomster hos Finn Schjøll

På spisestuebordet bugner det av blomster, lysestaker, og hans egendesignede blomstervase fra Hadeland

Slik finner du din personlige stil 

Gjennom mange tiår har Finn Shjøll lært oss å leke med farger og blomster. Hjemme tar han det lekende videre, og bruker «gammelt nips» til å gi interiøret sitt rette personlige uttrykk. Her er hans tips til å finne din personlige stil:

1. Start med favorittfargen din

Det er ikke spart på noe her, overalt er det små stilleben som gjør huset til en opplevelse lik Finn selv.  – Gå for stilen din, sier han bestemt. Finn sier akkurat det samme som mange andre. – «Finn din stil, og alt er lov». Det er lettere sagt enn gjort, for veldig mange er usikre på hva som er «min stil»? Det er jo så mye som er fint! argumenterer vi. Han skjønner problemet. – Start med favorittfargen din. Det er deg og din inspirasjon, som skal være den røde tråden, sier han.

Finn har sine klare fargefavoritter og går for dem. Han følger egen smak, og blåser i om trendene sier det ene eller andre. Du blir ikke lei favoritter

Finn synes mørke rom er mest interessante, det er der du får de gode samtalene. Han valgte å gjøre hagestuen til et mørkt rom. – Ikke la deg stoppe av tanken om at dette skal jeg leve lenge med. For hva er lenge? Det du ikke kan leve lenge med er hvite rom. De må males ofte, for ellers ser de møkkete ut! Nei, gå for det du liker. Sats på dine favorittfarger, ikke vær redd for å skille deg ut eller for «å gå lei». – Det du fortest blir lei, er det du ser mye av. Hjernen vår er slik at det er lett å like det vi ser mye av. Men i det øyeblikket du blir mett av det, blir du stupmett, advarer han. Dermed har han advart mot å følge trender. – De skal vi plukke fra, ikke følge, sier han.

2. Gjenbruk gir deg et hjem som skiller seg ut fra mengden

Selv er han trendy på et område: Han går for gjenbruk!

Første gang vi hørte om det nye prosjektet hans, hadde han bilen full av saker fra en brukthandel. «Skatter», kalte han det og viste fram blant annet vaser av Benny Motzfeldt. Nå er disse og mye annet, nytt og gammelt – fra mamma, mormor, tanter og venner blitt til spennende stilleben på bord, hyller og i vindusposter og forteller at her er vi i Finns univers. Teppene i stuen er kjøpt brukt, fått eller lånt av familie og venner. – Jeg har persere på parketten i stuen for lunheten både bokstavelig og visuelt. Personlig valg og magefølelsen er alt, smiler han. Han kjører på med gardiner, snorer og dusker. Bilder på veggene, bøker, tepper og pynteting. Alt trenger ikke være praktisk, det skal da være hyggelig også!

Teppet og møbler i spisestuen har mange flotte selskaper bak seg – og er klar for ny tjeneste i kompani med husets gulltapet.

3. Stå på ditt

Legg merke til hvordan tapetet er satt opp inne i vindusnisjen, og gardinene er hengt høyt og til siden for vindusåpningen. At folk ikke er enig i alt og ville gjort det annerledes hjemme hos seg selv, bryr han seg ikke om. – Ikke la andre villede deg, gå for ditt, oppmuntrer han. – Og ikke spør venninna di når du skal pusse opp!

Sats på det du liker, stol på egen intuisjon og vær trofast mot det. Da blir det bra, avslutter den kjente blomstermannen. 

4. Mønstermiks på mønstermiks

Det må være mønster på mønster, mener Finn. Det er for eksempel en misforståelse at det ikke kan henges bilder på mønstret tapet. Tapetet med fugler på gullbunn er fra Thibaut, Augustin, T6948 fra Green Apple. Den røde døren i spisestuen er et skikkelig statment-smykke. Den tar opp fargen fra to plassbygde vitrineskap på motsatt vegg. Døren er malt med Professional 80 i blank glansgrad i farge Mystical Antibes.

Det hvite taket er intakt med listverk.

Rødmalt dør og tapet i gull hos Finn Schjøll

Detaljer og listverk i sommerhuset

Kjøper du et gammel sommerhus og er så heldig som Finn at listverk og tredetaljer er intakt så fullfør stilen. 

Taklister hos Blomsterfinn

Listene i taket i spisestuen er intakt og et smykke i rommet med gull-tapeten. De er malt hvite med glans 80 for at lyset skal skinne inn i rommet.

Vakre dekorlister i sommerhuset hos Finn Schjøll

Ulike lister i sommerhuset - fra stuen og gangen

Vakre vegglister i sommerhuset til Finn Schjøll

Stuen er malt i den delikate grønne fargen Dusky Lyon og fremhever de grønne dekorlistene. Kassen midt på veggen inneholder TV som kan heves og senkes etter bruk. Det vakre taket er et blikkfang i rommet.

Slik velger du din egen fargepalett

Med utgangspunkt i en favorittfarge har du to enkle grunnoppskrifter; en rolig palett basert på farger som ligger nær hverandre i fargehjulet og en mer livlig basert på kontrastfarger. For å finne gode fargekombinasjoner kan du ta i bruk fargehjulet. Det er et supert verktøy. Slik gjør du:

  • Velg først en favorittfarge; f.eks gult.
  • Farge nummer to velges fra en nabofarge. F.eks gulgrønt.
  • Hvis uttrykket skal være rolig, så velger du farge nummer tre fra samme nabolag (samme kvartdel av fargehjulet).
  • Ønsker du et mer dristig og livlig uttrykk velger du en kontrastfarge. Det vil si en farge fra motsatt side av fargehjulet. F.eks rosa.

Prinsippet er det samme, uansett hvilken favorittfarge du tar utgangpunkt i. Pass bare på at fargene er relativt like i nyanse - det vil si innenfor samme radius-sone.

Å forstå hvordan farger fungerer er en vidunderlig måte å få en kickstart på dine dekorasjonseventyr – alt du trenger er et fargehjul.
Kjenn ditt fargehjul
Henter dataene, vennligst vent...