Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Svart husfarge

4 tegn som viser at huset trenger maling

Når skal jeg male huset? Skal jeg male i år eller kan jeg utsette det? Her finner du 4 tegn du bør se etter når du vurderer å male huset.

For mange er det ønsket om ny farge eller drømmen om et nymalt hus som får dem til å gripe fatt i malepenselen. Malemester og teknisk sjef hos Nordsjö, Per Myhre deler sine beste tips.

– Vi er jo en oppussingsnasjon, og mange velger å male om av estetiske grunner. Vi liker å skifte farge på huset eller bare friske opp den gamle fargen, slik at vi får en nymalt, flott bolig, sier Per. Det er imidlertid også andre, mer presserende grunner som gjør at du bør vurdere å male om. Det handler ikke bare om estetikk - men om trebeskyttelse! Og å bevare verdien på huset ditt!

Malingens viktigste funksjon er å beskytte

Malingens jobb er først og fremst å beskytte treverket mot fukt, sopp og solens UV-stråler, slik at du unngår råte og andre kostbare skader på kledningen. Når malingen ikke lenger gir den nødvendige beskyttelsen, er det på tide å gjøre noe.

Dette er tegnene du må se etter:

  1. Mekaniske skader: Hakk og sår i malingsfilmen bør utbedres raskt, så vann ikke trenger inn i treverket og gir mer alvorlige skader med flassing av avflaking.
  2. Flassing: Hvis det ytterste malingssjiktet løsner, kan det medføre vanninntrenging.
  3. Oppsprekking: Små sprekker i malingsfilmen kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte, på grunn av vann som kommer inn i treverket. Vær ekstra obs på utsatte detaljer.
  4. Avflaking: Hvis det går så langt at malingen løsner helt inn til bart treverk, er det i hvert fall på tide å ta i et tak. Da er ikke treverket lenger beskyttet.
Hvitmalt hus i farge Nordsjö origami

Hvitmalt hus i farge Nordsjö origami

Ta småskader med en gang - ikke vent for lenge

Å flekkgrunne og flekkmale er en liten jobb, som kan spare deg for mye arbeid senere. Jo lengre du venter, jo større blir skadene. Skader i malingsfilmen Tar du tak i skader tidlig, kan du hindre at de utvikler seg og gir større problemer. – Sårskader bør utbedres med en gang med for eksempel flekkgrunning og -maling, råder Myhre. Gjør du ikke det, vil jobben bli mer tidskrevende og kostbar når den først må gjøres. For når skaden har skjedd så er det ingen tilbakevei. Gå derfor en runde rundt huset og sjekk tilstanden på alle 4 veggene. De ulike husveggene møter ulike utfordinger, så du må sjekke alle overflater.

Unngå duggmatting når du maler for sent på kvelden

Huset mister glans

Glansfall er som regel det første du bør se etter. Er overflaten mattet ned, vil du se forskjell på skyggepartiene. Her er malingen forsatt intakt og treverket er beskyttet. Det betyr at du bør begynne prosessen. Dette skjer som regel på sydveggen, da den normalt slites raskest. At huset mister glans og fargen falmer, er i seg selv ikke alvorlig. Men det kan være første tegn på at du bør tenke på ny behandling. Mange velger nok å gå på med ny maling av estetiske grunner på dette punktet.

Glansfall og falming av farge er i seg selv ikke alvorlig, så lenge treet er beskyttet. Men det finnes andre, mer klare tegn på at det er på tide å gjøre noe. Dette er tegn som, hvis de ikke blir gjort noe med, i ytterste konsekvens kan føre til større oppsprekking av treverket. Disse bør derfor tas på alvor.

Forarbeid ved maling av hus

Skrap vekk løs maling på husveggen før du maler huset. Bart treverk påføres Tinova Woodbase Oil så sikrer du treverket best mulig.

Oppsprekking og avskalling

Det er heldigvis ikke så mange som lar det gå så langt av malingen faller av - det vi kaller avflakning. Men avflaking inn til bart treverk er i hvert fall et tydelig tegn på at du må skrape, grunne og male på ny. Etter hvert kan du få øye på oppsprekkinger i malingsfilmen, særlig på utsatte steder som kanter, endeved, vindusomramminger og vindskier. Gjør du ikke noe med det, vil det bare eskalere og resultatet blir fukt og begroing under malingsflakene.

Neste steg er avskalling og avflaking til bart treverk og mur, og da har det gått for langt. Da må male om du vil unngå store skader på huset. 

Sprekker malingen på huset bør du fikse skadene før de blir for omfattende

Sprekker malingen på huset bør du fikse skadene før de blir for omfattende

Skal du igang med maling av ditt hus?

Start med å lese noen gode tips som gjør malingen både enklere og raskere.

Hvilken maling skal jeg velge?

I dag finnes det et utall av malingstyper på markedet og det kan være vanskelig å velge riktig husmaling. Vær miljøbevisst - også når du skal male husfasaden Det finnes miljøriktige malinger som gir både deg selv det beste resultatet for din bolig, men også miljøet et alternativ. Velg systemmaling som et miljøalternativ - med både primer og husmaling som er miljømerket. Mal med omtanke, for deg, for ditt hus og for miljøet!

Les mer om husmaling og miljø og finn våre miljømerkede produkter for husveggen.

Hvitmaling til husveggen som er malt med ONE selvrensende husmaling

Hvilken farge skal jeg velge?

Vår fargedesigner har funnet frem en rekke populære farger for husfasaden. Les mer om Husfarger til trefasaden

Farger laster....