Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se

Slik maler du huset

Lær deg hvordan du skaper en vakker og holdbar fasade med maling

1. FORBEREDELSE


Som med alt annet, kreves det planlegging for å lykkes. Skal du male selv eller få hjelp av fagfolk. Når skal arbeidet gjennomføres? Tenk igjennom hva som finnes rundt huset: plank, gjerde, uthus etc. Trengs disse også å males.

 

2. FARGESETT


Det er alltid enklere å velge en farge som du har sett oppmalt på et hus enn å velge en farge utfra en liten fargeprøve. Se deg derfor rundt. Ser du hus i en farge su blir inspirert av. Har du allerede et grønt hus og vil male om i samme farge? Vil du bytte farge eller nyanse? Vil du ha akkurat samme farge men har glemt hva fargen heter?

Ta med deg en liten flik av malingsfilmen til nærmeste Nordsjö-forhandler, så kan du forsøke å finne frem til hvilken farge dette er. Her har du tilgang til over 6000 farger, i tillegg til dyktige folk som kan sitt fag.

Det er også viktig å tenke igjennom hvilken farge vindu, vinduskarmer, dør og grunnmur skal ha. Disse aksentfarger skal naturligvis passe med husfargen - både i sommersol og vntermørke.

 

3. VELG MALINGSTYPE


Det beste er å bruke samme type maling som tidligere hvis malingen sitter bra på husveggen. Hvordan vet man hvilken malingstype som er benyttet? For å ta rede på om huset er malt med olje/alkydmaling eller akrylatmaling kan du teste ved å slipe overflaten med sandpapir. Om malingen blir til "støv" er det olje/alkydmaling. Om malingen fester seg på sandpapiret, er det akrylatmaling. Tar du fingerene over slamfarge, feks Falurød maling, farger det av på hendene dine. Lateksmaling setter seg på en klut dyppet i Rødsprit. Er du usikker anbefaler vi et besøk hos en Nordsjö-forhandler som kan hjelpe deg å finne ut av dette. finner du din nærmeste forhandler.

 

4. BRUK RIKTIG VERKTØY


Dette er faktisk viktigere enn man tror. Med riktig pensel, rulle, en bra stige, egnede klær blir jobben morsommere og enklere. Tips får du hos din forhandler, som har den nødvendige kunnskap hvilke verktøy som lønner seg å benytte. Du kan spare mye tid på å bruke riktig pensel - dette har vi testet.

 

5. SJEKK UNDERLAGET


Du må kanskje bytte panelbord før du begynner å male? Løs puss skal kanskje skrapes bort etc? Sjekk gjerne takrenner, rør og taket i samme slengen for å se at alt er ok.

 

6. GJØR ET GRUNDIG FORARBEIDE


Denne jobben er som regel den største jobben. Selve malingen er den lille jobben. Begynn med å skrape bort all løs maling. Umalt treverk som gir fra seg fibre skal børstes med en stålbørste.

Etterpå er det dags å vaske husfasaden. Vask alltid med Nordsjö Husvask, og begynn nederst på huset og gå oppover. Beskytt først vindu, vekster, terrasse og marken godt før du begynner med å male. Les våre guide hvordan du vasker fasaden her!

Bruk systemmaling - og påfør de bare flekkene der du har skapet vekk malingen med impregnering og primer slik at du sikrer at råte og sopp ikke fester seg til treverket før du går i gang med malingen.

 

7. VELG RETT PENSEL


Bruk en pensel av god kvalitet - det underletter arbeidet utrolig mye. Syntetisk malepensel kan anvendes til vannbaserte malinger, mens naturbørster er best til oljemaling. Velg en pensel med stor og lang børste ettersom den suger til seg mer maling og stryker den bedre ut på husplankene. I tillegg finnes det andre fiffige detaljer som vinklet skaft for bedre grep og mulighet for å feste pensel på spannet etc. Et lurt tips kan være å påføre malingen med rulle og slette ut med pensel. Da får du mer maling i et jevnere skikt og det går raskere å male. Hør med din forhandler så får du gode tips på veien!

 

8. VELG RIKTIG DAG


Det bør ikke være for varmt eller steiksol, men heller ikke vått og kaldt. Er temperaturen under 5°C bør du ventet til det blir varmere. Om solen skinner direkte på malingen når den påføres eller veggen er glovarm når du påfører den, så kan malingen få blemmer. Det kan sammenliknes med å male en stekepanne - det går ikke så bra når pannen er varm!

 

9. MAL


Nedenfor finner du vår trinnvise guide når du skal male trefasader.

 

10. NYT DE NESTE ÅRENE NÅR DU SLIPPER Å MALE

Et vakkert nymalt hus gir glede til både treverk og omgivelser.

TRINNVIS GUIDE:

  1. Start med å vaske fasaden ren med Original Husvask med egnet vaskebørste med blandingsforhorholdene 1:20 med vann. Etterskyll med rent vann. Ved årlig vedlikeholdsvask kan blandingsforholdet halveres til 1:10. Les også: vasker du huset for en trinnvis guide.

  2. Om fasaden er tidligere malt bør all løstsittende maling skrapes bort. Bruk deretter stålbørste og slip vekk løse partikler. Impregner deretter alt bart trevirke med Tinova Wood Base Oil. Den trenger godt inn i trevirke og beskytter mot fuktangrep og oppsprekking.

  3. Om du skal male nytt treverk er det viktig å impregnere utsatte deler av fasaden med Wood Base Oil, som endeved, vinduer, vindskier. For å oppnå best mulig resultat anbefales det at du impregnerer hele fasaden. Tinova Wood Base Oil er tyntflytende og den kan med fordel påføres fasadeveggene med trykk-kanne.

  4. Deretter påføres grunning med Tinova Primer Exterior på impregnerte flater. Den motvirker fuktangrep og sikrer god vedheft for toppstrøkene.

  5. Mal hele fasaden med malingen One Supreme, One Super tech , Supermatt eller Tinova Exterior med 2 strøk. Sørg for å ha nok maling på penselen, og bruk gjerne en god pensel som får med seg tilstrekkelig med maling. Du kan gjerne benytte en malerulle i tillegg.

  6. Les gjerne våre tips fra våre malemestere: sparer du tid når du maler huset

Nyt sluttresultatet. År etter år.

Les også: maling gir deg et renere hus og få fargetips til en bedre utendørsmaling

Et vakkert nymalt hus gir glede til både treverk og omgivelser. Mange maler vinduene etter at husveggen er malt.

Visst du at

  • du bør unngå å male i direkte sollys og unngå helt å male på en oppvarmet vegg som har stått i solen en hel dag. En vegg som står i solsteiken en hel dag kan bli opptil 60 grader - og da vil malingen koke!
  • kledningen som skal males må være helt tørr. Å låse fukt under malingen gjør at malingen ikke får tilstrekkelig feste, og fuktigheten ødelegger kledningen.
  • du bør unngå å male i fuktig vær da det kan gi duggmatting og skjolder
  • vasker du huset hvert år, så vil huset se nymalt ut i mange år
Farger laster....