Som med alt annet, kreves det planlegging for å lykkes. Skal du male selv eller få hjelp av fagfolk. Når skal arbeidet gjennomføres? Tenk igjennom hva som finnes rundt huset: plank, gjerde, uthus etc. Trengs disse også å males.
Det er alltid enklere å velge en farge som du har sett oppmalt på et hus enn å velge en farge utfra en liten fargeprøve. Se deg derfor rundt. Ser du hus i en farge su blir inspirert av. Har du allerede et grønt hus og vil male om i samme farge? Vil du bytte farge eller nyanse? Vil du ha akkurat samme farge men har glemt hva fargen heter?
Ta med deg en liten flik av malingsfilmen til nærmeste Nordsjö-forhandler, så kan du forsøke å finne frem til hvilken farge dette er. Her har du tilgang til over 6000 farger, i tillegg til dyktige folk som kan sitt fag.
Det er også viktig å tenke igjennom hvilken farge vindu, vinduskarmer, dør og grunnmur skal ha. Disse aksentfarger skal naturligvis passe med husfargen - både i sommersol og vntermørke.
Det beste er å bruke samme type maling som tidligere hvis malingen sitter bra på husveggen. Hvordan vet man hvilken malingstype som er benyttet? For å ta rede på om huset er malt med olje/alkydmaling eller akrylatmaling kan du teste ved å slipe overflaten med sandpapir. Om malingen blir til "støv" er det olje/alkydmaling. Om malingen fester seg på sandpapiret, er det akrylatmaling. Tar du fingerene over slamfarge, feks Falurød maling, farger det av på hendene dine. Lateksmaling setter seg på en klut dyppet i Rødsprit. Er du usikker anbefaler vi et besøk hos en Nordsjö-forhandler som kan hjelpe deg å finne ut av dette. finner du din nærmeste forhandler.
Dette er faktisk viktigere enn man tror. Med riktig pensel, rulle, en bra stige, egnede klær blir jobben morsommere og enklere. Tips får du hos din forhandler, som har den nødvendige kunnskap hvilke verktøy som lønner seg å benytte. Du kan spare mye tid på å bruke riktig pensel - dette har vi testet.
Du må kanskje bytte panelbord før du begynner å male? Løs puss skal kanskje skrapes bort etc? Sjekk gjerne takrenner, rør og taket i samme slengen for å se at alt er ok.
Denne jobben er som regel den største jobben. Selve malingen er den lille jobben. Begynn med å skrape bort all løs maling. Umalt treverk som gir fra seg fibre skal børstes med en stålbørste.
Etterpå er det dags å vaske husfasaden. Vask alltid med Nordsjö Husvask, og begynn nederst på huset og gå oppover. Beskytt først vindu, vekster, terrasse og marken godt før du begynner med å male. Les våre guide hvordan du vasker fasaden her!
Bruk systemmaling - og påfør de bare flekkene der du har skapet vekk malingen med impregnering og primer slik at du sikrer at råte og sopp ikke fester seg til treverket før du går i gang med malingen.
Bruk en pensel av god kvalitet - det underletter arbeidet utrolig mye. Syntetisk malepensel kan anvendes til vannbaserte malinger, mens naturbørster er best til oljemaling. Velg en pensel med stor og lang børste ettersom den suger til seg mer maling og stryker den bedre ut på husplankene. I tillegg finnes det andre fiffige detaljer som vinklet skaft for bedre grep og mulighet for å feste pensel på spannet etc. Et lurt tips kan være å påføre malingen med rulle og slette ut med pensel. Da får du mer maling i et jevnere skikt og det går raskere å male. Hør med din forhandler så får du gode tips på veien!
Det bør ikke være for varmt eller steiksol, men heller ikke vått og kaldt. Er temperaturen under 5°C bør du ventet til det blir varmere. Om solen skinner direkte på malingen når den påføres eller veggen er glovarm når du påfører den, så kan malingen få blemmer. Det kan sammenliknes med å male en stekepanne - det går ikke så bra når pannen er varm!
Nedenfor finner du vår trinnvise guide når du skal male trefasader.