Hvordan få et lite rom til å føles større

Hvordan få et lite rom til å føles større

Hvis ditt nye hjem er liten i størrelse, kan du prøve å gjøre det beste ut av den plassen du har med disse smarte fargeideene.

«Jeg elsker mitt nye hjem, men det er ett rom som er litt mindre enn jeg kunne ønske. Hva kan jeg gjøre for å få det til å føles mer romslig?»

Hvis du flytter til en mindre bolig enn du hadde tidligere eller du nettopp er førstegangsflytter, er det en stor sjanse for det i hvert fall vil være ett av rommene i ditt nye hjem som du gjerne skulle ønske var litt større.

Selv om et rom er lite trenger det ikke å bety at du ike kan gjøre noe med det. Med litt fagkunnskap om farger kan du enkelt skape illusjon av ekstra plass.

Interiørdesigner Henriette von Stockhausen fra VSP Interiors gir deg sine fem beste tips for å få mest mulig ut av små rom.

Interiørdesigner Henriette von Stockhausen

1) Sats på det mørke

Jeg tror ikke at små rom alltid trenger å males i lyse farger. Det avhenger helt av hva rommets brukes til. Et soverom kan gjerne få et varmere fargevalg, mens et baderom kan med fordel ha kjøligere farger. Hvis du ønsker å skape det koselig rundt deg, kan en mørk blåfarge være utrolig effektiv.

2) Skap illusjon av ekstra høyde

Mal opp til rundt 10 cm nedenfor taket I en mørke farge, og mal deretter det øverste feltet hvitt. Det ekstra feltet med hvitt vil visuelt strekke takhøyden, og få rommet til å se høyere ut. Himmelblå vegg i spisestuen gir både energi og passer godt sammen med både mørke og lyse treslag. Se også på taket som en del av opplevelsen når fargene skal vurderes. Veggfargen har fargekode T9.26.21. Dette taket er malt i en dus lys beige farge: BN.02.82 som balanserer fint med den klarblå veggen. Taket er malt med malingen Ambiance Sky og gir en helmatt overflate som ikke reflekterer lyset. I tillegg er det malt striper øverst på veggen for å lure øyet til å tro at det er høyere under taket enn det faktisk er - samtidig som rommet virker større da takflater ser ennå større ut enn det faktisk er. Striper i fargene Heart Wood og B1.08.37. 

Les også: Slik maler du brede taklister i 5 steg

På bildet til venstre, så har bloggeren @js.interior malt gangen sin med fargen CarlaSofiemolge warm grey, som er en lys, varmgrå farge. På bildet til høyre ser vi bloggeren @idylloghim ’s gang som er malt med Spiced honey.

3) Gjør gangen bredere

Jeg er ingen stor tilhenger av fondvegg men det er én situasjon hvor jeg gjerne vil anbefale dem, og det er der hvor du har en lang og smal gang. En mørk farge i hver ende vil tiltrekke blikket, og vil derfor få veggen til å se ut som den er nærmere enn den faktisk er. Det er ikke alltid hvit farge gjør at rommet virker større. På bildet over kan de se forskjellen mellom hvitt og brungult på veggen. Begge farger er benyttet i en forholdvis liten gang. Fargen Spiced Honey gir nødvendig farge til et lite rom og sammen med helhvite lister i tak og gulv virker gangen større.

Listverket er malt i en mørkere grå farge enn panelveggen.

Listverket er malt i en mørkere grå farge enn panelveggen.

4) Prøv fargetone hentet fra en og samme farge

Velg stoffer og møbler i lignende nyanser som veggmalingen for å få de til å smelte inn snarere enn å stikke seg ut i interiøret. Dette vil skape et rolig, stilrent rom som føles større enn det er. Nyanser av grønt fungerer særlig bra for dette formålet. Før du starter, tenk på i hvilken høyde du vil dele veggen din. Skal linjen følge bildene som henger på veggen eller skal de inntrykk av store taklister eller gulvlister? Eller du kan tenke på rommets funksjon og hvor møblene skal plasseres i rommet? Skape en linje for å ramme inn en seng eller sofa og skape en sterk og sammenhengende look i rommet.

Les også: Slik maler du en tofarget vegg

Denim Drift heter den delikate veggfargen. Mørke golvlister gir karakter til rommet.

Denim Drift heter den delikate veggfargen. Mørke golvlister gir karakter til rommet.

5) Definer listverket

I et lite rom bør listverk være én fargenyanse mørkere enn veggfargen. Dette skaper en kontrast som tillater de arkitektoniske detaljene i rommet å tre frem og veggene til å trekke seg noe tilbake – noe som gjør at rommet føles større. Lyse grå vegger med mørkere grå listverk gir en sofistikert stil.

Når du har malt veggene dine kan du henge opp store speil, som visuelt vil øke romfølelsen.

Les også: Mal høye gulvlister