Hvordan klargjøre veggene dine for maling - rengjøring og sparkling av vegg

Her finner du tips om hvordan du gjør i stand veggene for maling. Vask, sparkling og grunning er forarbeidet som gir et vakkert sluttresultat.

En slett vegg er en drøm å male. Dessverre er det ikke alltid at resultatet er plettfritt før du starter, så litt tid på forberedelser er lurt å investere i.

1. Dekk med dekkepapp, plast eller malerfilt. Tak bort alle stikk-kontakter, ledninger etc.

2. Fjern alle spikere og skruer.

3. Rene vegger er viktig for et plettfritt resultat når du skal male. Vask veggen med Nordsjö Original Forvask som er spesielt laget for vask av overflater som skal males. Skyll rent med vann etterpå for å fjerne såperester. Vi får mange spørsmål om man kan vaske med grønnsåpe eller salmiakk - og svaret fra våre malermaestere er NEI. Disse produktene etterlater ofte fett som gir et svært dårlig underlag for maling. 3. Har du en vegg eller tak som nylig er gipset vegg eller en annen umalt overflate? Grunning av nye og umalte overflater med Original Grunning for vegg og tak sørger for at malingen metter overflaten og da minsker du mulighet for skjolder og ujevnt resultat på gips og veggplater eller Orginal Kvist og sperregrunn på panel, listverk og møbler av tre. Grunning skal helst skje før sparklingen igangsettes. Den beste metode er først å grunne, deretter sparkle for så å flekkgrunne der du allerede har sparklet så unngår du glansskjolder.

4. Fyll igjen alle små hull, sprekker med hurtigtørkende sparkel. Gamle spikerslag lar seg ikke skjule av malingen, og bør sparkles. Større fordypninger må sparkles i flere omganger, for fugemassen trekker seg sammen når den tørker. Bruk et sparkelprodukt som er tilpasset overflaten - bruk Original Medium sparkel til gips og plater, samt Professional Akrylsparkel til panel, lister, møbler og annet treverk. Bruk en liten sparkelspade, og sparkle gjerne i 2 omganger. Grunn over sparklingen etterpå. Da blir dekkevnen bedre. Ønsker du slett vegg, men har glassfiberstrie på veggen? Følg oppskriften i artikkelen Slik får du slett vegg

5. Skal du male en ny gipsvegg eller platevegg eller -tak, vær nøye med å sparkle alle skjøter. Bruk skjøtestrimmel og sparkle i flere omganger.

6. Puss veggene lett med sandpapir med medium eller finkornet papir for å få den slette overflaten du gjerne er ute etter. Bruk et slipebrett med forlengerskaft så går arbeidet raskere. Treverk kan, når den kommer i kontakt med vann, reise "bust" så en lett omgang med sandpapir ettervask gir deg en slett overflate. Tørk av og fjern alt pussestøv med en mikrofiberklut.

7. Et tips fra våre malemestere er å fylle Original akrylfugemasse i ujevne sprekker langs tak- og gulvlister. Dette er en detalj som tar litt ekstra tid, men det er verdt å vente på da sluttresultatet blir fantastisk. Fyll sprekker og mellomrom med Original akrylfugemasse som du setter inn i en fugepistol, og struk ut massen med en fingertupp (dyppet i såpevann) for å få jevne og fine overganger. Vær nøye med listverk rundt vindu og dør da dette gjerne males med en blankere maling. En blank maling avslører underlaget i større grad enn matt maling.

8. Bruk maskeringstape på lister. Trykk tapen inntil underlaget slik at ikke malingen "blør" under tapen og gir ujevne overganger.

9. Start behandlingen av taket før du går i gang med veggene. Les Slik maler du taket

10. Har du en allerede malt vegg som skal males over? Les Slik maler du veggen

11. Har du en strie på veggen og ønsker slett vegg? Les Slik får du slette vegger