Slik frisker du opp veggene: en punktvis liste over alt du trenger

Denne nyttige listen med oppussingstips gir deg alle verktøyene og tipsene du trenger for å få et profesjonelt resultat.

«Jeg skal male om veggene i huset mitt. Hva skal til for å gjøre det riktig?»

Et strøk maling er en enkelt og rimelig måte å forvandle et rom på, men ifølge en undersøkelse som er utført av Nordsjö, sa rundt én av ti at de utsetter oppussingen fordi de ikke vet hvor de skal begynne.

Denne nyttige listen med oppussingstips gir deg alle verktøyene og tipsene du trenger for å få et profesjonelt resultat – enten det er første gang du maler, eller du er vant med å pusse opp.

Du må ha mange ulike verktøy tilgjengelig før du begynner å male.
Dette trenger du før du begynner å male

Dette trenger du

  • Maling i ønsket fargen
  • En malerull og et malebrett
  • Malerpensler – én mellomstor og én liten
  • Rørepinne
  • Maskeringsteip
  • Dekkplast (til å dekke til møbler og faste gjenstander)
  • Klut - gjerne microfiber (til å tørke støv av veggene)
  • En gardintrapp (til å nå vanskelig tilgjengelige områder på veggen)
  • En klut med litt vann (til å fjerne eventuelle malingsuhell)
Med Nordsjö Visualizer-appen kan du prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.
Finn en farge med Visualizer

1. Velg maling

Fargen på veggene har enormt mye å si for det generelle inntrykket og stemningen i et rom, så det er viktig å velge rett farge. Hvis du lider valgets kvaler, kan du bruke Nordsjö Visualizer-appen, som gir deg et umiddelbart, digitalt inntrykk av fargen på veggen, slik at du kan prøve ut ulike farger før du plukker opp selve malerpenselen.

Når du har funnet den perfekte nyansen, kan du bruke vår malingskalkulator for regne ut nøyaktig hvor mye du må kjøpe. Den finner du ved å klikke på ønsket farger og deretter velge hvilket malingstype du ønsker. Deretter velger du linken "Hvor mye maling trenger jeg" - og legger inn mål på rommet som skal males.

Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringsteip.
Gjør veggene klare

2. Bruk maskeringstape

Dekk til strømuttak, vinduskarmer, taklister, dørbeslag og alt annet du ikke vil ha maling på, med maskeringsteip. Legg den på forsiktig, i en jevn linje, slik at kanten på det malte området blir jevn.

Hvis du ikke har plass til å fjerne alle møblene fra rommet, kan du dekke dem med dekkplast i stedet.
Beskytt møblene mot maling

3. Dekk til

Der er vanligvis lurt å fjerne alle møblene fra rommet, men hvis du ikke har plass til det, kan du dekke dem med dekkplast i stedet. Mindre gjenstander som lysarmaturer kan du dekke til med vanlige plastposer, en enkel og rimelig løsning.

Du bør alltid dekke til området nedenfor der du maler, og ideelt sett bør du feste dekkplast eller dekkpapp til gulvet med teip. Uansett hvor forsiktig du er, kan det hende at maling drypper ned på gulvet, så det er best å være på den sikre siden.

Hvis du vil ha en helt jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male.
Tørk støv av veggene

4. Tørk støv av veggene

Hvis du vil ha en helt jevn overflate, må du tørke støv av veggene før du begynner å male. Det holder vanligvis å tørke over én gang med en tørr klut. Vær ekstra nøye i hjørnene øverst på veggen – her kan det være spindelvev.

Dette er også tidspunktet for å pusse ned eventuelle ujevnheter på veggen og fjerne gamle spikre og skruer i veggene. Fyll eventuelle hull med sparkle og puss med fint sandpaper når det er tørket. Sjekk tørketid på sparkle før du setter i gang med malingen.

La det første strøket tørke, og legg deretter et nytt strøk hvis det trengs. Hvis fargeendringen er veldig stor, kan det hende at du trenger et tredje strøk også.
Maling kan forvandle veggene

5. Sett i gang å male

Du trenger vanligvis ikke å grunne veggene hvis de har vært malt tidligere, så nå er det på tide å åpne malingsboksen. Skal du ha et dramatisk fargeskifte (fra sort til hvitt) vil vi allikevel anbefale deg en grunning.

Rør rundt i malingen med rørepinnen, og hell litt maling på brettet. Bruk den mellomstore penselen til å male de ytterste ti centimeterne på veggen og mal deretter mot kantene av maskeringsteipen. Bruk rullen til å male resten av veggen. For at overflaten skal bli jevn og glatt, er det viktig å ikke ta for mye maling på penselen eller rullen, men ikke spar for mye på malingen. Rullen skal til enhver tid være mettet med nok maling.

La det første strøket tørke, og legg deretter et nytt strøk hvis det trengs. Hvis fargeendringen er veldig stor, kan det hende at du trenger et tredje strøk også.

Se hvordan du maler veggen på best mulig måte her

Når malingen er nesten tørr, kan du rive av maskeringsteipen forsiktig.
Fjern maskeringsteipen etter at du er ferdig å male

6. Riv av teipen

Før malingen er tørr, kan du rive av maskeringsteipen forsiktig. Du kan gjerne gjøre det med en gang, men vær da oppmerksom på at tapen vil ha maling på seg - så pass på så du ikke søler. Hvis du venter til malingen er helt tørr med å dra av tapen, risikerer du å rive av deler av malingen sammen med tapen. Hvis dette skjer, kan du alltids gå over med den lille malerpenselen.

Det var det! Nå er du forhåpentligvis den stolte eieren av glatte og helt jevnt malte vegger.
Ta deg tid til å beundre resultatet

7. Ta et skritt tilbake og beundre resultatet

Det var det! Nå er du forhåpentligvis den stolte eieren av glatte og helt jevnt malte vegger, som bare venter på å få danne bakteppet for det helt nye interiøret ditt.

Tips Når du bruker malerull, bør du male i V- eller W-formede strøk, ikke opp og ned eller fra side til side. Dette gir et jevnere resultat uten striper. Se hvordan i denne videoen