Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Barnehage julegave kunstner 3 fotocherawestmanifino
Barnehage julegave kunstner 3 fotocherawestmanifino

Barnehage fikk oppussing i julegave av kunstner

En liten hvit mus kikker opp av en stabel med tekopper, og blant fantasifulle blomster og blader står lekre cupcakes med kirsebær på toppen. Motivet er malt i duse farger på en hel vegg i en barnehage i Oslo. Bak det veldedige julegaveprosjektet står kunstneren Fam Irvoll, assistert av Nordsjö.

Kunstneren og designeren Fam Irvoll har dekorert en vegg i utallige barnehager, asylmottak, krisesentre og andre kommunale, nedslitte steder de siste syv årene. 


– Dette er min julegave til en barnehage i Oslo. Jeg brenner for å skape et hyggelig miljø for barn. Det er mange barn som ikke har det så bra hjemme, og da er det viktig å ha en fin plass å komme til. Det er enkelt å drive med maling, og skal så lite til for å gjøre en stor forskjell, sier hun. 
Denne gang var turen kommet til Smedstua gård barnehage, nederst i Groruddalen Oslo, og siden hun nå har fått malingprodusenten Nordsjö med på spleiselaget, fikk alle fire vegger i ett av rommene et helt nytt og lekent utseende. 

img
img

Egne barn ga starten


– Jeg får helt mark av grå og kjedelige vegger der barna er. Det blir aldri penger over til de som mest trenger det. Dette rommet har nok ikke vært malt på 20 år, sier Fam Irvoll som selv har barn på åtte og tre år. 
Hver gang barna hennes har begynt i en barnehage eller byttet avdeling, har hun satt farge på ett rom der. Det var slik det begynte. De siste årene har kunstneren brukt sin Instagram-konto @famirvoll til å velge hvem som skal få farge neste gang. Her kunne alle følgere nominere sin slitte barnehage, og vinne «Famifisert» oppussing. 
–  Det var en av de ansatte som nominerte Smedstuen Gård barnehage, sier hun og forteller at hun velger vinner ut fra delvis sosioøkonomiske grunner – barnehager i Groruddalen har større sjanse enn de i rikere bydeler. 

Bruker «Årets Farge»


Hovedfargen som Fam Irvoll bruker hos barnehagen på Stovner, er Nordsjös Årets Farge for 2020, «Tranquil Dawn». Til den blander hun for hånd frem matchende duse blå, grønne og rosa farger som brukes på hovedveggen. De øvrige veggene og taket får mindre dekorer.
– Her i en barnehage var det selvsagt å bruke en vaskbar maling som tåler hard bruk. Derfor er veggene malt med vår Perform+ Easy2Clean, sier Berit Abrahamsen Lunde, digital manager i Nordsjö.  
–  Jeg pleier å spørre de ansatte om hvilke motiver og farger de ønsker seg, og lager nye design hver gang. Noen elementer kommer igjen, som dyr, skog og kaker. Nøkkelordet er «Keep it cute», sier Fam. 

Opptatt av å bidra 


For Nordsjö var det ikke vanskelig å takke ja til å bli med, da de fikk spørsmålet fra kunstneren.
–  Unger og farger hører sammen! For oss i Nordsjö er det fantastisk å kunne bringe farger inn i miljøene der barna tilbringer mest tid, sier Abrahamsen Lunde som maler sammen med kollega Anita Glende og Fam Irvoll. 
Nordsjö inngår i det globale konsernet Akzo Nobel, som utover å selge maling, også er opptatt av å bidra til samfunnet der de opererer. Det internasjonale programmet «Let´s Colour!» har blant annet satt farge på favelaer i Brasil, malt en hel landsby i regnbuens farger på en fjellside i Tyrkia, og pusset opp en skole tilhørende SOS Barnebyer i Nigeria. Der fikk også ungdommene yrkesopplæring på underveis. I over 2 000 ulike prosjekter har konsernet brukt over 1,3 millioner liter maling på veldedige formål.
–  Her i Norge har vi blant annet malt lokalene til Gatejuristen, forvandlet en midlertidig veibro ved Sørenga i Oslo til en fargerik park, og malt en barnehage i Ski, sier Abrahamsen Lunde. 
– Det er givende å bidra utenom business. Du trenger bare å se på veggen her for å bli glad av det. Og det er ikke bare barna som blir glade, det samme gjelder de voksne som arbeider her, sier hun. 

Mer lek i rommet 


Og, at både barn og voksne i Smedstua gård barnehage setter pris på innsatsen, råder ikke noe tvil om. Barna kikker innom støtt og stadig, og står med nesene mot vindusglasset under utetiden. Pedagogene vurderer å endre bruken av rommet etter oppussingen: 
– Bedre julegave kunne vi ikke fått. Vi kommer til å bruke rommet vårt mer nå som det er så hyggelig å være i, skriver Kari-Lene Sunde i en kommentar på @famirvoll. 

Barnehage julegave lets colour
Barnehage julegave lets colour

Anita Glende og Berit Abrahamsen Lunde fra Nordsjö bidrar med både maling og malearbeider 

Fakta:


Fam Irvoll


Fam Irvoll er norsk kunstner, moteskaper og designer, med utdanning fra både Oslo og London. Hun har designet klær for Lady Gaga, Beyonce, Nicki Minaj, Rihanna, Tyra Banks og Spice Girls, og har vært assist til moteskaperne Vivienne Westwood og Alexander McQueen. Hun har gitt ut flere bøker – både fargeleggingsbøker, og DIY-bøker. Nå er hun aktuell som illustratør til en barnebok som skrives av Bertine Zetlitz.

Henter dataene, vennligst vent...