Slik beiser du hus og hytte

Slik går du frem når du ønsker å beholde det vakre treverket best mulig synlig og transparent, og i best mulig stand - år etter år!

Det er enkelte generelle forhold som må hensyntas når du skal velge farge på en fasade - f.eks. omgivelsene. Huset skal harmonere med sitt miljø og sin arkitektur. Det er også vel verdt å få oversikt over husets opprinnelige forutsetning om du skal male det om – det finnes jo alltid en tanke eller hensikt med at man valgte akkurat de fargene.

Og så er det jo dette med lyset. Fargene endres alltid med dagslyset, og det er stor forskjell på en liten fargeprøve innendørs og det ferdig resultatet på fasaden utendørs.

Selve poenget med nettopp beis er at trestrukturen er synlig og det vakre treverket gir et fargespill på huskledningen. Derfor er det viktig å tenke på at fargen vil bli påvirket av den opprinnelige fargen på treverket. Prøvemal gjerne et panelbord eller plank, og flytt denne rundt huset for å sjekke ut fargen både i sol og skygge før du bestemmer deg.

Beis fusfasaden i en dempet rød farge
Rød eksteriørbeis på husfasaden

Slik får du en vakker beiset og transparent fasade

1. Ny trekledning

Forarbeide

Dersom du ikke beiser huset innen noen få uker etter oppføring, må du vaske kledningen med Nordsjø Husvask før du beiser. Husvask fjerner støv, smuss og soppsporer og gir ekstra god vedheft til toppstrøkene. Etter vask, dusj Original Husvask på hele trekledningen. Den skal ikke skylles av. Den dreper siste rest av soppsporer i overflaten, slik at du unngår å få blærer og sprekker i den nye beisen du påfører. Den skal tørke, hvilket den gjør veldig fort. Børst overflaten fri for løse partikler og trefibre med stålbørste. Sjekk at kledningen er tilstrekkelig tørr (maks 16 vekt-%).

Grunning

Påfør Tinova Wood Base Oil (impregneringsolje) på fuktutsatte steder som for eksempel skyggefulle kroker, endeved, vinduskarmer og vindskier. For beste resultat og lang holdbarhet, anbefaler vi å på føre Wood Base Oil på hele den ubehandlede trekledningen. Med 2 strøk beis får treverket en overflatefilm som hindrer vanninntregning, og beskytter treverket mot UV-stråler. Og så får huset selvsagt den fargen du ønsker. 

2. Tidligere beiset trekledning

Forarbeide

Vask med Nordsjø Husvask – den fjerner støv, smuss og soppsporer, og gir ekstra god vedheft til underlaget. Skrap/børst vekk alt løstsittende og dårlig forankret beis med stålbørste. Er beisen forvitret, børst til ren treflate.

Grunning 

Disse rene treflatene påføres Tinova Wood Base Oil (impregneringsolje). Dusj Original Husvask på hele trekledningen. Den skal ikke skylles av. Den dreper siste rest av soppsporer i overflaten, slik at du unngår å få blærer og sprekker i den nye beisen du påfører. Den skal tørke, hvilket den gjør veldig fort. Påfør toppstrøk med eksteriørbeis med 2 strøk som gir treverket en overflatefilm som hindrer vanninntregning, og beskytter treverket mot UV-stråler. Og så får huset selvsagt den fargen du ønsker.

Produktene