Grå terrassebeis på plattingen
Grå terrassebeis på plattingen

Slik lykkes du med terrassebeis

Gode tips du bør tenke på før du skal beise terassen

Hvert år gleder vi oss like mye til tiden når vi kan sitte ute på terrassen og nyte ettermiddagen og kvelden. Terrassen og uteplassene er et friområde, en sobe for ren avslapning og sosiale omgang med familien, venner og barna. Her deler vi måltid, en hyggelig prat, slapper av med en bok eller oppsøker solstrålene.

Når kan du starte

Vasking av terrasse kan skje når temperaturen gjennom hele døgnet er minimun 5 grader. Beisingen kan starte når temperaturen er ca 10 grader eller mer gjennom døgnet. Vær oppmerksom på at underlaget må være tørt, så været bør ha vært stabilt en stund i forveien. Hvorfor er det viktig å vente til treverket er tørt? Fordi vått treverk ikke trekker til seg verken beis eller olje på riktig måte, og du kan ende opp med å «låse inne» fuktigheten i treverket. Fuktig treverk kan råtne etter en stund og hensikten med terrasseolje eller terrassebeis er nettopp å hindre dette.

Grå terrassebeis på plattingen
Grå terrasseolje UV Super

 

Slik går du frem når du skal starte terrassebehandlingen

Vask eller rens terassen godt før du beiser den. Da oppnår du et bedre sluttresultat. Ingenting er mer ergelig enn å legge ned innsats i et prosjekt og så blir ikke resultatet slik du ønsker. Utnytt gråværsdagene, og vask selv om det regner.  

Har du bygget ny terrasse?
Vask terrassen om du har bygget i impregnert virke. Nye impregnerte materialer kan noen ganger være ganske fuktige når du kjøper de fra trevarehandelen. Disse bør tørke i 2–4 uker avhengig av været. Ettersom det ikke er så enkelt å vite om treverket er tørt eller ikke når du kjøper det, så kan det være lurt å måle fuktigheten med en fuktmåler. På våren og høsten kan lave nattetemperaturer forsinke tørketiden. Det er lurt å sjekke værmeldingen før du starter. Start beising når terrassegulvet er helt tørt. Beisen bør ikke utsettes for fukt de første timene etter påføring, så det er lurt å følge med på værmeldingen. Avslutt jobben før kveldsdugging kan oppståe

Skal du beise en terrasse som har vært behandlet tidligere? Vil du endre til en lysere farge?
Et gammelt terrassegulv er ofte slitt og skitten før du går i gang. Ønsker du i tillegg å endre fargevalg så må underlaget renses før ny farge kan påføres. F.eks kan ikke et mørkegrønt terrassegulv bli lysere uansett hvor mye en ønsker det, uten at treverket behandles med en terrasselysner. Det nytter ikke kun å vaske terrassen, den må renses. Det riktige produktet å bruke er Tinova Wood Cleaner, som fjerner farge og skitt.

 

Les også: Slik vasker og renser du terrassen

 

Lys beiset terrasse

 

Vent til terrassen er helt tørr før du beiser den. Sjekk gjerne værmeldingen slik at du unngår og at det ikke kommer en regnskur umiddelbart etter du har påført beisen.

Mal hele bordlengdene. Beis for eksempel 3 bord av gangen i hele bordlengden, før du fortsetter på de 3 neste.

 

Les hvordan du går frem når du skal beise terrassen

 

Terrasseinspirasjon

 

Bruk en bred pensel og/eller en rulle som du kan låse. Bruker du rulle, går det raskere og slipper å ligge på kne.

Pass på at du kommer til i mellomrommet mellom terrassebordene med pensel. Det gir et finere sluttresultat.

Velg terrassebeis med UV-filter som er vannavstøtende. Det er en kjennsgjerning at solen bryter ned treverk. UV-filteret beskytter treverket på samme måte som solkrem beskytter vår hud. En vannavstøtende terrassebeis hindrer fukt å trekke ned i treverket.

Velg kvalitet. Det lønner seg prismessig da du får en terrassebeis som holder lengre, og du slipper å gjenta behandlingen ofte.

 

Produkter til terrassen