Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Mal huset rødt

Tips for maling om våren

Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Hva bør du ta hensyn til når du igangsetter utendørssesongen? Vi gir deg de beste tipsene fra våre malemestere.

Vask av hus og terrasse

Vi anbefaler å vente med rengjøring til det er minst 5 grader eller mer gjennom døgnet, og at det ikke lenger er nattefrost. Det er en stor fordel å vente til temperaturen ligger på 10 grader gjennom døgnet. Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket får god tørk etter vasken. Skal du både male hus og terrasse i samme sesong, så anbefaler vi å starte med husveggen og deretter vaske og rense terrassen.

ONE Supertech @bonaturlig

Når kan du starte å beise terrassen på våren?

En ren terrasse er et godt utgangspunkt for et flott og vellykket resultat. Mange ønsker å starte så tidlig som mulig for å nyte sesongen til fulle når de gode dagene kommer. Vaskingen kan skje når temperaturen gjjenom døgnet er minimun 5 grader. Beisingen kan starte når temperaturen er ca 10 grader eller mer gjennom døgnet. Vær oppmerksom på at underlaget må være tørt, så været bør ha vært stabilt en stund i forveien. 

Har du bygget ny terrasse?
Vask terrassen først. Nye impregnerte materialer må få tørke i 2–4 uker avhengig av været. På våren og høsten kan lave nattetemperaturer forsinke tørketiden. Terrassen bør være ren og tørr når du starter å beise. 

Skal du beise en terrasse som har vært behandlet tidligere?
Vask terrassen selv om du skal friske opp med samme farge som tidligere. Ønsker du i å endre fargevalg så må underlaget renses før ny farge kan påføres. Det riktige produktet å bruke til begge formål er Tinova Wood Cleaner, som fjerner både sopp og skitt. I tillegg lysner den terrassen slik at når du beiser terrassen så får terrassen den beste overflaten. 

Når er treverket tørt og klar for husmaling?

Fukt i underlaget er problematisk uansett når på året du har tenkt å male, og dette er den viktigste faktoren som du bør vurdere godt for best resultat. Treverk som skal males eller beises bør ha en relativ fuktighet på under 16 prosent. Dette sjekkes med en fuktmåler. Det finnes enkle og rimelige fuktmålere for forbrukere å få kjøpt hos fargehandleren. De koster en hundrelapp eller to og gir en god indikasjon på om treverket er tørt nok.

Når kan du starte med husmalingen?

Malearbeid bør du ideelt sett vente litt med. Fukt og temperatur bør være stabilt gjennom hele døgnet og også etter at malejobben er gjort. Treverket må være tilstrekkelig tørt før du begynner å male. Ideelt malevær er mellom 15-20 grader og overskyet, men du kan male i finvær også. Du må bare ikke male veggen der solen steker. Da vil malingen tørke for fort til at du får strøket den godt ut.

Det skal ikke være nattefrost eller høy fukt om natten, da det kan føre til duggmatting (hvite tåkete skjolder i malingsoverflaten). Ulike overflatebehandlinger har ulike temperaturanbefalinger, om det er oljebaserte eller vanntynnbare malinger, og det er disse du bør forholde deg til. Les anvisningen på emballasjen nøye!

Unngå å male for sent mot kvelden. Da kan du nemlig få duggmatting, som påvirker all type maling.

Ha tid til å vente

Setter du i gang med malearbeidet allerede i april, kan du møte noen utfordringer. Blant annet står ikke sola på veggen lenge nok til at veggene blir tilstrekkelige tørre for å kunne males på, etter at du har vasket dem. Treverk er et levende materiale, og vann og treverk er sjelden en god kombinasjon. I tillegg er det veldig høy luftfuktighet, og da kan du også få utfordringer med duggmatning. Så har du tid til å vente litt – så gjør det.

Ha på grunning på huspanelet for best resultat

Huspanelet bør grunnes før maling

Nytt hus eller ny kledning

Helt nye hus med ferdiggrunnet kledning eller ubehandlede treverk, bør behandles så raskt som mulig. Treverk skal ikke stå ubehandlet. Velg produkter som tåler lavere temperaturer. Mulighetene er der, men da er det avgjørende at du velger riktig behandling, f.eks. tåler mange oljebaserte malinger lavere temperaturer ved påføring. Fargehandleren hjelper deg med å velge egnede produkter.

Hvor du bor i landet har en betydning

Hvor du bor har selvsagt en god del å si for når du kan, og bør, starte. I områder med en overvekt av regnværsdager om sommeren, velger mange å starte tidlig. F.eks. på Vestlandet har vi kunder som sier at det de siste årene har april vært en fin måned å ta utendørsarbeidet på. Det er fordi det rett og slett har vært den tørreste måneden. Det har vært dårlige, regnfulle somre, og da kan det faktisk være lurt å starte tidlig, i motsetning til andre deler av landet.

Selvsagt må man ta hensyn til alle de gode rådene først i denne artikkelen før du begynner å male:

  • høy nok temperatur
  • ingen nattefrost
  • stabil fukt og temperatur gjennom hele døgnet
  • tørt treverk
  • ta hensyn til produktenes anvisinger for både rengjøringsmidler, grunninger og overflatebehandlinger - de har som regel en anbefalt laveste temperatur.
 
 

Vil du ha flere tips? Les også: Vårforberedelser for terrasse og hageliv

Farger laster....