Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se

Test riktig farge på huset

Her finner du tips fra vår fargedesigner som kan være greit å ha i bakhodet når du skal endre farge på huset ditt.

Sommeren nærmer seg og de som tenker på å male huset på nytt i sommer er nok allerede i full gang med planleggingen. Jeg tenkte å gi deg et kort tips om hva du kan tenke på når du skal velge farge til huset ditt. Det er flere ting å vurdere, men det viktigste er at du er fornøyd med fargen på huset ditt og at det passer inn i miljøet rundt.

 

Farger i harmoni med omgivelsene

Naturen rundt huset utgjør kulissene, og gir oss en referanse på hva som er "naturlig". Fargene i naturen viser tre tydelige trekk:

  1. Alt har mer eller mindre gult i seg. Det grønne i naturen er gulaktig grønt, og bark og jord er gulaktig brune. Sten og sand er grågule, grågulgrønne, grågulrosa - men aldri nøytralgrå

  2. Veldig lyse farger er uvanlige og forekommer bare på små flater

  3. Sterke farger er uvanlig og forekommer bare på små flater, som blomster eller høstløv

Dette innebærer at farger som mangler gulhet kan bli veldig synlig og stikke seg ut betydelig mer enn fasader som harmonerer med naturens gulaktige fargeskala. 

 

Helhetsinntrykket

Det er viktig at fargen passer med husets form og stil. Ta et skritt tilbake og tenk på hva slags landskap som omgir huset. Ta så noen skritt nærmere og se på husets detaljer som vinduer, dører og andre tredetaljer. Velg farger som enten passer inn i eller står i kontrast til hverandre. Målet er å finne en kombinasjon av farger som får deg til å føle deg hjemme og som harmonerer med hva du selv liker.

 

Når du vil fremheve farger uten at det tar over

Ønsker du en lys fasade, men allikevel vil ha farger rundt deg så kan alternativet være å male detaljer som dør, vinduskarmer eller listverk i en annen farge. Disse vil da bli fremhevet og gi et fargeløft. Maler du huset i lys grå kan du male døren i en sterkere farge, enten i samme gråskala men i en mørkere farge eller i en kontrastfarge som f.eks rødt for at døren skal stikke seg litt frem og ønske deg velkommen hjem. 

 

Når du vil skjule eller ha en enhetlig stil

Vil man skjule detaljer på huset så kan du tone ned utseende ved å velge samme farge som fasaden eller en litt mørkere farge. Maler du både fasade og vinduskarmer i samme farge, enten det er lyse eller hvite farger - eller mørke og sorte farger, så smelter fargene inn i hverandre og gir huset allikevel en enhetlig stil. Øyet oppfatter flatene som en heltlig overflate, og det gir et roligere inntrykk. Vil du ha et helhvitt hus, så anbefaler vi Nordens hviteste hvite farge som er helt uten sorte pigmenter - Base White. For at en fasade skal oppfattes som grå eller hvit, må den være litt gul i fargen og da er NordsjöHvit og Hvit gode farger. Nøytrale farger gjør at fasaden oppleves som blågrå.

 

Fargeprøver kontra virkelighet

Som regel ser man på en liten fargeprøve innendørs i en butikk, og tror at denne overenstemmer med hvordan fargen kommer til å se ut på det ferdigmalte huset - vi kan love at i de fleste tilfeller kommer man til å få et hus som er lysere og har en sterkere farge en den man trodde man hadde valgt.

Med bakgrunn i dette vil vår fargedesigner gi deg noen tips og råd på veien:

  • Fasaden blir alltid lysere, klarere og sterkere en den fargen du ser på den lille prøven, og noen av de fargene passer ikke like bra på en stor fasadevegg da det blir for stor kontrast til omgivelsene. Et tips kan være å velge en mattere husmaling som Supermatt hvis du ønsker et sterkere farge.

  • De ferdigmalte fargene kan oppfattes som litt blåere enn fargeprøven da sollyset har utrafiolette stråler i seg og avspeiler seg på fasaden.

  • Om fargeprøven er nøytralgrå kommer fasaden å oppfattes blågrå, så ønsker man en fasade som oppleves nøytralgrå, velg en grå farge som går mot gult.

  • Velg en fargeprøve som er litt "skitten" og mer "dempet" en den fargen du vil se på den ferdigmalte fasaden. Ta også en titt på andre hus i området, og finner du et hus med en farge du kunne tenke deg, bank på og spør om fargenavn/kode.

For å være helt sikker på sluttresultatet bør du prøvemale en del av fasaden før du bestemmer deg.

Det er et utrolig stort utvalg av farger som du kan velge mellom til din fasade. Vi i Nordsjö har over 6000 farger å velge mellom med Nordens største utvalg, men på grunn av estetiske årsaker anbefaler vi ikke alle farger for utendørs maling. Kom gjerne inn i en av våre forhandlere, hent et fargekart og se på ferdigmalte prøver i butikk.

Under finner du inspirasjon til ulike fargevalg på fasaden.

Lykke til med fargeleggingen!

Populære husfarger

Vakre transparente farger til din fasade

Eksteriørbeis fremhever treets struktur og din trefasade beholder et levende og naturlig uttrykk. Utforsk våre vakre fargepaletter her - den sobre grå og sorte, den myke sand og gråbrune, den fløyelsmyke rød og gulbrune og den stolte blå og grønne med glimt i øyet.

Elegante murhus

Vår nye fargekolleksjon av farger til fasader av mur og mineralske flater er spesielt utviklet for å passe inn i vårt nordiske lys.

Farger laster....