Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Gule hus

Gule husfarger

De vakre gule fargene har lenge hatt en stor plass i den nordisk og norske fargetradisjonen. Bli inspirert av vår varme og gyllen-gul fargepalett for husfasader.

I vår gule palett finner du alt fra den dempede og varmgule, til den mer tradisjonelle okergule, den avslappende gule og den mer tåkete og sandgule. Når man skal velge en gulfarge til huset, er det fort gjort å velge en for sterk gul. Derfor anbefaler vi at man alltid kjøper en prøveboks, og maler fargen på en plate som man setter mot fasaden. I de fleste tilfeller vil fargen oppfattes som lysere, og mer farget når den kommer utendørs. 

Hva bør du tenke på når du skal velge gul farge på huset?

Vi spurte Nordsjös fargesjef Ann-Charlotte Linde, om hvordan man tenker når man skal velge en gul farge til huset. – Det er lett å velge en for ren og sterk gulfarge når man kun ser på en liten prøve i butikken. Her skal man i stedet for velge en dus og støvete gul som trekker litt mot rødt, for å få en behagelig gulfarge på fasaden. 

En ”støvete” eller ”dus” farge har en viss svarthet i seg, og det er viktig at fargen ikke blir for sterk når den ses i dagslys og blir malt på fasaden, sier Ann-Charlotte Linde.

Gule husfarger

De gule husfargene

Den gule paletten byr på mange vakre farger. Blant annet den tiltalende fargen Creamy Yellow som vi ser på fasaden nedenfor. Her har husdetaljene blitt malt i fargen The Honeymoon. Dør og vinduer er malt i den vakre Modest White

Gule husfasader
Vakker gul husfarge på trefasaden

Sandsteinsgul husfarge

Den gule fargen Gul Sandstein er en vakker varmgul farge. På husets detaljer ser vi den lyse Light Sand og den litt mørkere grå Almandine på døren – som har en naturlig, vakker gul undertone i seg. 

Gul husfarge malt med selvrensende maling på husfasaden

Dempet gul farge på eldre hus


Dette sjarmerende trehuset er malt i den vakre gule Dusky Miramas og den myke grønne døren i Silent Orangeri. Detaljene er malt i den lyse Linnen Canvas.

Dempet gule husfarger malt på eldre hustyper
Gule hus


De gamle husene fra århundreskiftet, med vakre tredetaljer, gjør seg også godt i en gul prakt. De herlige gule nyansene, sammen med en myk hvit farge på detaljene – skaper en vakker harmoni.
 

Mal murveggen med Murtex maling

Fargen på villaen i mur er Creamy Melon med detaljer i den hvite fargen Nordsjøhvit

Honninggul husfarge

Tidligere brøt man de gule fargene hovedsakelig ved hjelp av et pigment som kalles Oker, og i Norge var det først på 1700-1800-tallet som gule hus ble populære. Da begynte velstående svensker og nordmenn å reise sydover, der de så, og ble imponert av de elegante gule sandsteinshusene. Når de kom hjem, begynte de å etterligne disse vakre materialene ved å male husene sine gule – og siden den gang har gult hatt en stor plass i den nordiske fargetradisjonen.

Honninggul husfarge

Fargen Honninggul er en vakker gul husfarge med lange tradisjoner i Norge. Det er benyttet langs hele kysten, ofte med hvite eller grønne detaljer på karmer og ytterdør.

Staffasje: dør, vindu og detaljer på gule hus

Det mest vanlige på okergule hus er grønne og hvite detaljer/karmer/dører/vinduer. Og skal vi snakke litt om trender, også på gamle klassiske hus, har grønnfargen her gått fra ganske sterk grønn til mer dempet grønn – altså med mye mer sort i.

Gule farger til ulike hustyper

Den gule fargepaletten har en lang tradisjon på nettopp tradisjonsrike hustyper i både tre og betong. På de mer moderne hustypene som utvikles i dag, er fraværet av farge større - men nettopp derfor kan gul benyttes som et dekorelement som understøtter arkitektoniske detaljer. Det kan gi både et personlig preg, men også understøtte husets form ved å synliggjøre vinkler og dimensjoner med huset heller enn å gi farge til store ensartede flater.

Funkishus malt i farger

Tenk på

Når du skal velge en farge til huset, så finnes det en del ting som du bør tenke på for at det skal bli så bra som mulig. For eksempel spiller husets omgivelser, arkitektur og lysforhold inn. Men også tradisjoner og hvor i landet du bor, kan påvirke hvilke farger som passer best. 

Det gjelder også å finne en vellykket fargekombinasjon på fasaden, vinduer, dører, tredetaljer og tak, for å få en vakker helhet som man kan kjenne seg fornøyd med i mange år. Det beste tipset vi kan gi deg, er å rusle rundt og kikke på husfasader, da er sjansen stor for at du finner den riktige fargen til huset ditt!
 

Henter dataene, vennligst vent...