Hyttetak spraymalt

Slik maler du hyttetaket med sprøyte

Med bruk av malersprøyte får du et perfekt resultat, og du sprer tid på jobben. Det krever litt håndlag og trikset for å lykkes er aldri å stoppe opp, men alltid holde sprøyten i bevegelse.

Tenk deg en bred pensel som aldri går tom for maling. En pensel som kan føres i en rolig bevegelse uten at du må presse mot veggen. Med litt trening vil de fleste klare å male et tak eller en vegg med malersprøyte.

Skal du male tak med sprøyte anbefaler ekspertene en løsning med beholder stående på gulvet. En malersprøyte med beholderen under løpet egner seg best til å male enklere ting, som stakittgjerder og vegger og er ikke like egnet for takmaling.

Enrico Bastiani som er salgssjef for proffmarkedet hos Nordsjö vet hva en sprøytejobb handler om. Ei sprøyte tuller ikke. Derfor må rommet forberedes godt. Alt i rommet må ut eller tildekkes grundig med plast og papp, sier han.

Bastianis siste sprøytejobb var i brorens hytte. Der var det et gulnet furutak som fikk gjennomgå. – Vi vasket taket først med Nordsjö Forvask. Så lot vi det tørke i ett døgn før vi sprøytet taket med Nordsjö Kvist- og Sperregrunn. Etter åtte timers tørk, la vi på et nytt strøk, forteller han, og legger til at det må males to strøk med Kvist- og Sperregrunn for at resultatet skal bli bra.

Etter at grunningen kom på plass, var det tid for å tette sprekker. – Vi brukte Nordsjö akryl fugemasse til å tette sprekker i panelet. Du kan også sparkle kvisthull med akrylsparkel. Husk å slipe lett med pussepute der du har sparklet, sier han.

Hyttetak spraymalt plast

Før malersprøyten kom frem, ble også stokkene eller dragerne i taket dekket til. – Siden stokkene ikke skulle males hvite, måtte det være helt tett rundt dem. Husk at gulv og vegger også må dekkes til når taket males med sprøyte, sier han.

Bastiani valgte en fin dyse og middels trykk på sprøyten. – Trikset er å sprøyte i korte bevegelser 20 centimeter fra panelet. Med tynne strøk unngår du sig, og må ikke stryke ut med pensel. Med sprøyte jobber du uanstrengt. Resultatet blir et flott tak, sier han.

Mellom hvert panelbord ble det fuget med akryl. – Toppstrøket ble malt med Nordsjö Professional dør/list-panel 15 i farge Corot/S-0502Y, forteller Enrico Bastiani hos Nordsjö. Du kan også bruke Ambiance SuperFinish i glans 5 hvis du ønsker et helt matt paneltak.

Hytte hvitmalt tak

Slik maler du paneltak med pensel og rulle

Et plettfritt tak kan oppnås med litt innsats i forarbeidet. Noen ganger kan det være vanskelig å vite hvordan et gulnet tak reagerer når man maler det, da dette er et levende materiale. Behandlingen før du maler avgjør om tregulningen vil blø igjennom eller ikke. Med disse profftipsene har du større sjanse for å lykkes!

male hytte


1. Rengjør taket
Vasking med Original Forvask gjør at man får bort mye av de stoffene som finnes naturlig i bade nytt og gammelt treverk og som ellers vil blø igjennom malingsfilmen. La tørke.


2. Grunning
Grunn hele flaten med Kvist- og Sperregrunn for å unngå at kvisten blør igjennom. Bruk gjerne 2 strøk. La tørke.


4. Mal
Mal 1 – 2 strøk med Ambiance SuperFinish eller Professional dør. list og panel som er en spesielt tilpasset panel og treverk. Bruk en god pensel. Be om hjelp hos våre forhandlere. De har god erfaring og kan hjelpe deg å finne riktig utstyr som gjør jobben lettere.