Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Rødmalte trehus

VAKRE TREHUS – HUSFARGENE VI MALER MED

I Nordsjö har vi i mer enn 100 år utviklet maling av høyeste kvalitet og med de nyeste innovasjonene, for at huset ditt skal stå i mot vær og vind, og se vakkert ut år etter år, også for kommende generasjoner. Vi har også gjort alt for å inspirere med farger, slik at du skal føle deg trygg i ditt fargevalg, både når du kjøper nytt og når det er på tide å male om.

Farger er ikke alltid like enkelt, og spesielt utendørs kan det være enda vanskeligere. Våre vakre utendørsfarger er tatt frem for moderne fasadeprodukter, men som også kan la seg inspirere av tradisjonelle pigmenter. Å velge rett farge til ditt trehus, handler like mye om å skape en harmoni med omgivelsene, som for å lokke frem det unike med akkurat ditt hus.

Ved hjelp av maling og farger, kan du påvirke om huset oppleves som klassisk og stilrent, eller mer sjarmerende og innbydende.

Supermatt sort husmaling

Et sikkert, og for mange et trygt valg, er å velge samme farge som huset alltid har hatt. Da får du med størst sannsynlighet en sikker forankring i husets og områdets kulturarv. Men hvis du – som vi i Nordsjö – virkelig elsker maling og farger, skulle vi i stedet råde deg til å benytte anledningen til å gjøre en forandring og male huset ditt i en ny vakker farge som fortsatt passer til husets stil og arkitektur. Kanskje har du sett en farge på et annet hus, eller et hus som ligner ditt, som du liker, bank på og spør om fargen – huseieren blir sikkert både glad og stolt over sitt fargevalg når man hører at andre også liker det.

VI ELSKER TREHUS

Dersom du ber et barn tegne et hus, er sjansen stor for at det blir et lite rødt hus med røyk ut av pipen. Det røde huset med hvite detaljer, et malt gjerde og en flaggstang, har blitt et symbol for hele landet vårt. Vi elsker virkelig våre trehus. Derfor er vi svært nøye med å ta vare på de – male dem og da med en fin maling og velge farger som fremhever huset.

Husfarger inspirasjon

DEKKENDE ELLER TRANSPARENT?

Tenker du på å male trehuset ditt, men er usikker på om du vil ha en dekkende maling eller transparent eksteriørbeis, eller kanskje noe midt imellom? Les mer om forskjellen på de ulike malingstypene her. 

HUS I HARMONI MED NATUREN

En morsom vinkling kan være å la naturen som omgir huset ditt, avjøre hvilken farge fasaden skal ha. Du kan velge å la huset nesten smelte inn i omgivelsene, eller bruke en fargetone som bryter litt mer, og som skaper en kontrast som fortsatt føles naturlig – våre røde trehus er et typisk eksempel på hvor man har valgt en farge som er i kontrast med omgivelsene, men fremdeles gir et vakkert sluttresultat.

 

Stilfulle og moderne trehus passer bra i de toner som man finner i naturen og rundt oss. Her kan fasadefargen plukke opp den grå tonen på svaberget som finnes i skjærgården, være myk grønn som er en sommereng eller speile havets stålgråe overflate en stormfull vinterdag. Ønsker du å oppnå et mer uttrykksfullt resultat, er et tips å male detaljer som treverk med en spennende aksentfarge. Velg gjerne en mørkere farge på grunnmuren, da det kan gi et stabilt og behagelig inntrykk. Et hus som er malt i en mørkere varmgrå gjør seg svært bra i et skogsmiljø der fargen harmoniserer med naturen omkring.

TREKLASSIKER

Det finns mange, både eldre og nye, vakre trehus i Norden. Bruk maling og farge for å bevare klassiske detaljer, og løft fram husets opprinnelige skjønnhet, eller for å skape et mer moderne uttrykk. Med riktig maling og verktøy kan du oppnå et personlig resultat som holder lenge.

 

Når du skal velge farge til husfasaden din, så finns det en del ting som man bør tenke på for at det skal bli så bra som mulig. For eksempel spiller husets omgivelser, arkitektur og lysforhold inn. Også tradisjoner, og hvor i landet du bor, kan påvirke hvilke farger som passer best.

 

Det gjelder å finne en vellykket fargekombinasjon på veggen, vinduer, dører, listverk og tak, for få en vakker helhet som man kan kjenne seg fornøyd med i mange år. Det beste tipset vi kan gi deg, er å gå rundt og kikke på husfarger eller ta kontakt med en fagforhandler – da er sjansen stor for at du skal finne fargen til huset ditt!

UTENDØRSPALETTEN - 2019

Ann-Charlotte Linde arbeider som nordisk fargesjef på Nordsjös hovedkontor i Malmø. Hun har fargesatt tusenvis av hus gjennom årene, både til privatpersoner, kommuner og selskap i Norden. Hun har også skapt mange vakre og inspirerende fargepaletter – der noen farger er tatt spesielt frem til fasader og husdetaljer.

Fargedesigner hos Nordsjö heter Lotta

- Å velge farger til utendørsmaling er vanskelig – det finnes et tusentalls farger å velge i! Vi har tatt fram en variasjon av farger som er vakre utendørs, samt inspirerende bilder på vakre hus. De er aktuelle, men samtidig tidløse – fasaden skal føles inspirerende gjennom mange, mange, sier Ann-Charlotte. I denne utendørspaletten for trefasader, har vi skapt stilrene og balanserte kombinasjoner til fasader, vinduer og vindskier. Inspirert av den friske og praktfulle hvite, den elegante grå og beige, den varme og gylne gule, den klassiske rød og terrainspirerende gulrøde, den yndige blå og til slutt den vakre grønne paletten.

 

TENK PÅ

fargene i denne inspirasjonsartikkelen, akkurat som alle farger, kommer til å oppfattes som lysere og mer farget når de kommer utendørs. Vi råder deg derfor alltid til å kjøpe en prøveboks i fargen du har tenkt å male. Mal opp en kvadratmeter på en bit masonite eller annen plate, og plasser den ut mot veggen. Gjør gjerne dette i forskjellig værtyper, og på ulike tidspunkt, slik at du vet at du har valgt rett farge. Om du velger en farge som du liker, så lover vi at vår maling har en fantastisk fargegjengivelse, og beskytter både mot vær og vind i mange år fremover.

Husfarge i ulike fargenyanser

1. DEN FRISKE OG VAKRE HVITE FARGEPALETTEN

Friskt , lyst og moderne er det mange som forbinder med en hvit fasade, og vi vet at både vegger innendørs og husets fasade lenge har vært populært og trendy å male i den lyse skalaen. For er det noe vi kjenner for her i Norden, så er det vår forkjærlighet til det lyse og friske.

HVITT ER IKKE ALLTID HVITT

Når man velger å male huset hvitt, kan det ofte virke som det enkle og trygge valget – for det er både nøytreal, men også holdbart og mange tenker at hvitt blir man ikke lei av. Og sant nok er det slik at en vakker hvit farge på fasaden er både tidsriktig og tiltrekker en større målgruppe. Det man skal tenke på når man skal velge sin hvite nyanse, er at hvitt er ikke bare hvitt, og det finns ikke en hvitfarge som passer inn overalt.

Om man velger en helt ren hvit farge uten noen brytning – kan huset oppleves som selvlysende og litt blåaktig. Dersom man vil oppnå et litt mer mykt preg – bør man velge en hvit farge som både har litt gult og grått i seg.

PASSER ALLE HUS I HVIT FARGE?

– Hver husstil i historien har kommet med en palett av farger som harmoniserer med den stilen, og for å skape en harmonisk balanse. Visse typer hus males helt enkelt ikke hvite, og da er det lett at huset ser ”feil” ut i hvit skrud. Det finnes ikke et enkelt svar på spørsmålet, men avgjørelsen må tas i hvert enkelt tilfelle, sier Ann-Charlotte Linde.

Hvite farger til huset

LYSE OG MØRKERE HVITE FARGENYANSER

Vi har valg å dele inn den hvite paletten i to deler. En litt lysere del for deg som ønsker en behagelig hvit følelse på fasaden som hverken føles blendende eller blåtonet. Den andre delen inneholder de litt mer dempede og mykere hvittonene, som ikke fremstår like tydelige mot sin omgivelse. De kan også med fordel brukes som kombinasjon til en sterkere fasadfarge da de er mer dempet i sin fremtoning.

Fasade hvite farger

Fra den lyse paletten så har vi valgt ut de hyggelige og smakfulle fargene Light Sand, Fjällvit/Snøkrystall, Nordsjö egg white, Nordsjö white og Nordsjö modest white.

Selvrensende hvitmaling til huset

Her ser du den vakre fargen Light Sand på fasaden og detaljene. På bildet nedenfor til venstre, så ser du fargen Nordsjö White på veggen og detaljene. 

Til høyre er veggen malt i fargen Nordsjö egg white og detaljene rundt døren er malt i den vakre gråfargen Gråberg.

hvite farger på husfasaden

Sommerhuset under er malt i fargen Nordsjö White.

hvitt hus ved sjoen

SOMMERHUSDRØMMER

Nå når vår og sommeren begynner å nærme seg, så er vi mange som drømmer om solskinnsdager og lange varme kvelder. Drømmen og en koselig sommerhytte eller et vakkert torp, vokser for mange om våren. Her vil vi gå barbent i gresse og pusle med blomster, innrede små utemiljøer og invitere naboene på en hyggelig stund med litt godt å spise.

 

Det romantiske torpet nedenfor er malt i vår klassiske hvite farge Nordsjö white. Også vindusdetaljene og de sjarmerende vinduslemmene er malt i samme farge.

sommerhus malt med hvit farge nordsjo white

Til og med dette nyfunkishuset – med sin mer rene og avskallete arkitektur – er malt i Nordsjö white og utbygget i fargen Blyertsgrå.

nordsjowhite kombo

DEN ANVENDELIGE HVITE FARGEN MODEST WHITE

Denne vakre herregårdsvillaen – som er vakkert innhyllet i en sommereng – der vi ser for oss store sommerfester og der herlig eplehøstninger finner sted.

nordsjo modest white
modest white

Her har både veggene og husets detaljer malt med den rolige fargen Nordsjö modest white.

 

I den andre paletten som inneholder litt mer dempede og myke hvite farger – ser vi de vakre fargene Origami, Ingierstrand og Imma. Det stilfulle huset med sjarmerende vinduet – er malt i den rolige fargen Nordsjö Origami. Med en hvit fasade kan man velge å fargesette husets detaljer – så som vinduer, dører, balkongen, vindskier, mm. – i både en lys eller en mer klar og mørk farge som eksempelvis Deep Sea som du ser her.

hvitmalt hus i farge nordsjo origami

MODERNE STIL MED HVITFARGEN INGIERSTRAND

Den moderne en-etasje villaen nedenfor er malt i fagen Ingierstrand og her har vinduene blitt malt i den lyse fargen Snøkrystall og døren er malt i den vakre blå Mandelstein.

myresjohus

GLEM IKKE Å GI DINE UTEMØBLER OMTANKE

 

Uansett om din uteplass er en hage eller balkong – så er det et het herlig fristed der du kan få ro og stillhet og bare nyte. Legg ligg ekstra omtanke i denne plassen, og la møblene i all sine former og størrelser, bli sommerfine ved hjelp av litt maling. Fasaden som vi skimter i bakgrunen er malt i den harmoniske hvite fargen Ingierstrand.

slik maler du utemoblene

2. DEN ELEGANTE BEIGE OG GRÅ FARGEPALETTEN

Idag er grått en av de mest trendige fargene på hus, og jo mørkere farge – desto mer trendy. Årsaken til denne populariteten kan være at den grå paletten ikke er så tydelig i sitt utrykk, og kan brukes på mange hus, uten at det føles feil. Man har også en stor valgfrihet når det kommer til valg av farge på detaljene på huset; som knuter, foringer, dører og vinduer.

gramalte hus

Grå farger som har et mer sofistikert uttrykk, kan passe godt til deg som ønsker å følelsen av en vakker bakgrunn der den grønne plenen, de fargeglade blomstene og andre vakre utendørsdetlajer heller skal få sin plass. Det er akkurat det som er fasinerende med grått – at på grunn av sin nøytralitet speiler den, og løfter farger som finnes i omgivelsene.

Det man skal tenke når man velger en grå eller beige farge, er å velge en husfarge som er litt mer dempet i sin fremtoning. Akkurat som vi har nevnt tidligere, da kommer fargen til å gi et klarere og sterkere inntrykk når den kommer på husveggen. En lysere grå tone passer inn i de fleste omgivelser, men for et hus med svært mye natur og grønt omkring seg – kan man med fordel velge en mørkere varmgrå nyanse, slik at huset ikke ser ut som en lampe i skogen.

DEN GRÅ PALETTEN

husfarger den gra paletten

DE NATURLIG GRÅ NYANSENE

 

Med en nøytral grå farge – altså en grå uten underliggende nyanser – så kommer veggen, akkurat som med hvitt, til å oppleves en aning blåaktig. Ettersom himmelen er blå, så blir de fleste farger mer blåaktige når man bruker disse utendørs. Dette gjelder spesielt den grå paletten.

naturlig grå farger til husfasaden

Det betyr at når du velger en grå farge, så bør du ikke velge en nøytral grå, for den vil oppleves både kald og blåaktig. Dette gjelder spesielt for lysere grå. Om du vil at ditt hus skal oppleves som naturlig grått, skal du istedenfor velge en varm grå nyanse som trekker litt mot gult.

 

Her er den myke lysegrå Soft Shadow og den balanserte Mineral Ice – to vakre alternativer til huset ditt. Med følelsen av naturlig grå på veggen, har du en stor valgfrihet når det gjelder valg av farger til husets detaljer. Her kan både den litt mørkere og tydligere fargen Klippe, den Classic Red eller den lysere Snøkrystall være vakre alternativer.

grå mur på hus malt med gråfargen softshadow
lys grå husfarge mineralice

LYS SOBER GRÅ 

Gråfargen Kleber er en lys, men likevel en tydelig grå farge – samspiller her vakkert med den myke fargen Stilgrå og 334 Red på vindusdetaljene.

lysgrå husfarge blyertsgrå

SOMMERHUSET VED SJØEN

Sommerhuset i Kragerø var opprinnelig rød, og passet derfor ikke inn i den nye stilen, og ble derfor malt en en ren lys grå farge; Kleber. Fargen passer perfekt i det norske naturlandskapet, sammen med den brune terrassen og de hvite vinduskarmene. Vinduskarmer er malt med ONE Door & Window tech i hvitfargen Snøkrystall for å understreke Hamptons-stilen.

Sommerhuset fra Eventyrlig Oppussing er malt i lys grått

MØRKERE GRÅ

De litt mørkere nøytrale fargenyansene blant de farger som oppleves naturlig grå – er den mellomgrå Grey Cliff og den litt mer tydligere grå som vi ser på dette vakre 1900-talls huset nedenfor – Klippe. Her har de vakre vindusdetaljene blitt malt i den røde fargen Cottage Red.

hus malt i mørkgrå i farge steingrå

GRÅTT SOM KLEBER

Fargen Kleber som befinner seg akkurat midt imellom lys og mørk – er vakker å kombinere med den lyse fargen Blyertsgrå eller den røde S5040-Y90R.

farger til vinduer på grå hus

HARMONISK VARMGRÅTT

Ønsker du derimot å ha en varmere grå farge på husveggen – som også oppleves harmonisk og behagelig – skal du velge en fargetone som beveger seg mot det beige. Den varmgrå paletten er en tidløs palett, som passer mange hus – og stiltyper. Her kan man for eksempel male detaljer som vinduer og dører med en mer goldish grå som Utopia, en varm hvit som Nordsjö modest white eller hvorfor ikke en mørkere og tydligere grå som den vakre Klippegrå. Også en varmrød farge som Cottage Red eller en vakker dempet grønngrå som Liindegrønn, blir en vakker kombinasjon. Dusky Sarcelles som er en varm, gråbrun farge med litt gulrød touch i seg – er en vakker jordfarget nyanse som kan brukes på huset. Her ser vi den grågrønne S 3010-G40Y på vinduskarmene og Nordsjö modest white på øvrige detaljerne.

husfarger malt i farge dusky sarcelles
hus malt i farge grå

GRÅ FARGE MED GUL UNDERTONE

Almandine som er en mer mørk grå farge med vakker gul undertone – er både elegant til å kombinere med den myke hvite Origami, og den dempede grønne Lindegrønn.

fargen almandine og kombinasjonsfarger til vinduer

DEN BEIGE PALETTEN

De myke, varme og litt kremnøtt-fargene finner vi her i den beige paletten. Her finner vi den myke lysbeige farge Calcite, den varme og mørkbeige Nutmeg, den vakre Shiny Roubaix – som minner om en lys sjokoladekake – og den mer mellombeige Clear Roubaix.

husfarger beige palett
Murhus malt med Nordsjö maling
beiset hus med transparent one

SORTE HUSFARGER - VÅG Å MALE LITT MØRKERE

Om man likevel skal nevne en trend av utendørsfarger, så er det den svarte og mørkere skalaen som har blitt mer populær og som vi stadig ser mer av på husveggene rundt omkring i landet. Vi lever nå i en verden med økonomisk usikkerhet, og med mange unødvendige konflikter – dette gjør at vi søker oss til det trygge og der spiller hjemmet vårt en stor rolle.

Svart supermatt utendørsmaling

– Hjemmet skal være stedet der vi kan ta vare på våre verdier og lade batteriene, og der velger vi å male vårt hus – vår borg – i svart eller mørk grå som symboliserer stabilitet og styrke, såvel som å skape en følelse av trygghet og ro. Vi ser også en økt interesse for det tradisjonelle og husets opprinnelige historie, sier Ann-Charlotte Linde.

SORTE FARGER PASSER IKKE PÅ ALLE HUSTYPER

Det man skal tenke på er at alle hustyper ikke passer inn i en mørk og spesielt ikke en svart farge. Her gjelder det – som vi nevnte i begynnelse av artikkelen – å se på husets stil og arkitektur. Et nyfunkis hus eller et hus med en mer enkel arkitektur – kanskje med asymetriske vinduerer som vi ser på bildet nedenfor – er to typiske husstiler som kan være vakre i en dempet svart eller gråsvart farge.

 

Nyfunkis huset nedenfor til venstre, er malt i fargen Gråsvart, som er en praktfull, dempet svart farge og på bilde til høyre så ser vi den mer myke fargen Gråsvart.

gråsvart husfarge og mørke fargenyanser

Til detaljene på huset – som vinduer og dører – skal man ha i tankene at en ren svart farge mangler evnen til å reflektere lys, så her kan fargene man kombinerer med bli svært markante om man ikke passer på. Her bør man velge en mykere og gråere farge som for eksempel den myke lysgrå Soft Shadow på vinduspartiene og en dør i den grønne Urskog for en myk kontrast.

Supermatt sort husmaling

4. DEN VARME OG GYLNE GULE FARGEPALETTEN

Tidligere brøt man de gule fargene hovedsakelig ved hjelp av et pigment som kalles Oker, og i Sverige var det først på 1700-tallet som gule hus ble populære. Da begynte velstående svensker å reise sydover, der de så, og ble imponert av de elegante gule sandsteinshusene. Når de kom hjem, begynte de å etterligne disse vakre materialene ved å male husene sine gule – og siden den gang har gult hatt en stor plass i den svenske fargetradisjonen.

gulmalt hus malt med nordsjo maling

BRENTE FARGENYANSER PÅ FASADEN

Selv om utendørsfarger ikke følger trender på samme måte som innendørsfarger, så vil vi likevel slå et slag for de litt mer brente, varme tonene som skinner ekstra sterke i 2019. De er vakre i seg selv, men også i kombinasjon med naturens egen palett. Årets farge 2019 – Spiced Honey er en vakker ravsteinstone med inspirasjon fra honningens skjønnhet. En farge som kan skape en følelse av ro til din fasade. Her kan fargene Trä Grön og Origamir være vakre farger å kombinere.

HVA SKAL VI TENKT PÅ NÅR VI VIL MALE HUSET I GULE FARGER?

Vi spurte Nordsjös fargesjef, Ann-Charlotte Linde hvordan man skal tenke når man skal velge en gul veggfarge.

– Det er lett å velge en for ren og sterk gulfarge når man ser på en liten prøve i butikken. Her bør man istedenfor velge en mer kjedelig og skitten gul som går en aning mot rødt for å få en behagelig gulfarge på veggen. En ”skitten” eller ”dempet” farge har en viss svarthet i seg, og den er viktig for at fargen ikke skal bli for sterk i dagslys og males på veggen, sier Ann-Charlotte Linde.

DEN GULE PALETTEN

I vår gule palett finner du alt fra den dempede og varmgule, til den mer tradisjonelle okergule, den avslappende gule og den mer tåkete og sandgule.

husfarger gule palett

SENNEPSGUL

Den sennepsgule fargen Gul Sandstein er en vakker varmgul farge. På husets detaljer ser vi den lyse Light Sand og den litt mørkere grå Almandine på døren – som har en naturlig, vakker gul undertone i seg. Her ser vi den gyldne gule Dusky Miramas som kombineres med fargene S 4005-R80B og Scandinavian Classic Red.

 

Fargen Honninggul som er en vakker lys gul, ser vi her sammen med den litt mer myke gule Misty Miramas og den varme brungule Deep Miramas.

5. DEN KLASSISK RØDE OG DEN TERRAINSPIRERTE GULRØDE PALETTEN

Selv om vi under de seneste årene har sett flere og flere grå, brune og sorte husfarger, så er rødt som vi forbinder med det klassiske huset rundt om i Norges land. Og som vi nevnte i begynnelsen av artikkelen – om du ber et barn tegne et hus så er sjansen stor at det maler et rødt lite hus med røyk fra skorsteinen. Den røde huset i skogen med hvite vinduskarmer, et hvitmalt gjerde og en flaggstang med viftende flagg har blitt et klassisk symbol for hele vårt land.

RØDE HUSFARGER

Rød farge har en lang tradisjon som fasadefarge i Norge og allerede på 1600-tallet begynte vi å bruke slamfarge med pigmentet jernoxid. Da ville man nemlig få enkle slitne trehus å minne om det dyrere og mer påkostede teglstein. Rødfargen anses å være veldig eksklusiv - så et rødmalt hus var ganske enkelt et statussymbol i denne sammenheng. Om man vil male sitt hus rødt - så skall man ha i tankene at fasaden alltid blir mer fargesterk og intensiv enn den lille fargeprøven som man ser i butikken. Uansett om du skal velge en rød eller en mer terrakottafarget husfarge så ska du være litt forsiktig i ditt valg - så sluttresultatet ikke kommer til å stikke seg ut for mye.

husfarger rød palett

DEN RØDE PALETTEN

I vår utvalgte palett under så kommer du til å se at rødt ikke bare er rødt. Det er nemlig en uvanlig innholdsrik farge og så spesiell at de lysere nyansene har fått et helt eget navn - nemlig rosa. Med utgangspunkt i fargens sterke uttrykk har vi i denne paletten valgt ut litt mer myke fasadefarger og velbalanserte farger å kombinere med.

husfarger mest populære røde farger

DEN SVENSKE FALURØDE FARGEN

Vil du ha en farge som likner den tradisjonelle falurøde fargen på ditt hus – så skal du velge en rød tone som har gult i seg. Her er fargen Klassisk Rød et vakkert eksempel som med fordel kan anvendes i vår matte husmaling Supermatt. Den kombinerer en helmatt overflate med høy kvalitet og gir en finish der fargen oppleves dypere og mer naturlig - samtidig som malingen beskytter ditt hus i lang tid.

et rødmalt hus

Fasaden er malt i fargen Klassisk Rød.

En annen vakker klassisk rød farge er fargen Cottage Red. Fargesett dine vinduer og dører med å kombinere med den lyse Winter Storm og Light Sand. Se senere år har til og med de litt mørkere grå blitt populære å benytte på detaljene på røde hus. Her kan du kombinere med fargene Almandine eller Gråsvart som to vakre alternativer til vinduer eller dør.

rødt hus malt i farge

Fasaden er malt i fargen Cottage Red

EN VAKKER ROSA

– En ”skitten” eller ”dempet” farge har en viss svarthet i seg i forhold til metningen som gjør at fargen ikke oppleves som selvlysende. Generelt kan man si at farger som oppleves som ”skitne” blir bedre og vakrere på fasaden. Fargen forsterkes nemlig når den kommer opp på en stor overflate som en fasade er, ocg dermed blir inntrykket mye lysere og sterkere. Dessuten har de rosa fargene en tendens til å helle mot blått utendørs, så velg en farge som går mot gult. Et bra eksempel på dette er den skittenrosa fargekoden S 2020-Y80R som på fasaden blir en lys og tydelig rosa farge, sier Ann-Charlotte Linde.

TERRAINSPIRERTE GULRØDE OG GYLLENROSA NYANSER 

Husfarger i den gulrøde fargeskalaen hadde vanligvis sin opprinnelse fra et pigment som heter terra – som betyr jord. Det var et relativt billig pigment og derfor var det ikke spesielt uvanlig med hus i denne fargeskalaen i Europa. Egentlig heter pigmentet Terra di Sienna, etter plassen der man først utvann det.

tierra sienna i fargen autumnleaf

Opp gjennom årene har det tilkommet flere andre måter å få frem gulrøde farger på, for eksempel med å blande gule og røde pigmenter. Her finnes alt fra lyse, milde nyanser til mer kraftfulle og mettede fargetoner. Uansett om man vil ha en gulrød, en vakker gyllenrosa eller en mer klassisk terrakottarød farge på huset - så bør du velge en farge som ikke er alt for lys og som har sorte pigmenter i seg. 

rosengang farge på hus

RØDE SMÅ DETALJER

Slepp fri kreativiteten i din hage! Etter en lang og mørk vinter er det ikke spesielt underlig at vi nordmenn legger mye tid på å skape et fantastisk utemiljø uansett om vi har en villahage t, et sommerhus eller en balkong i byen. Røde små detaljer som forgyller hverdagen! Shiny Antibes, Pretty Pink, Nordsjö knobbly ruby - la deg inspireres av hele vår vakre røde palett og finn din favoritt her! Å være kreativ behøver verken å være dyrt eller vanskelig. Litt maling og litt kreativitet kan gjøre underverk med dine gamle tremøbler. Les mer hvordan du maler dine utemøbler her.

rødedetaljer

6. DEN FÖRTJUSANDE BLÅ PALETTEN

Blå er favorittfargen til mange, men til tross for dette er det ikke så vanlig å velge en blå nyanse når du skal male huset. Blå fasader har ikke vært vanlig historisk fordi blå pigmenter har vært dyre. Det er også litt vanskelig å velge riktig blå nyanse for å bruke utendørs fordi disse fargene har en tendens til å bli for sterke ettersom de forsterkes av den blå himmelen. Den blå paletten kan fungere perfekt med velvalgte blåfarger og i riktig miljø - for eksempel i et miljø der stein eller fjell inngår.

blå

DEN BLÅ PALETTEN

Fargepaletten inneholder en rekke blå farger som passer for større utendørsarealer - fra den lyse Shiny Le Havre, Scandinavian Pavilion, Mandelstein til de mørke Deep Sea og Nattblå.

husfarger blå fargepalett

Det du kan huske på om du vil ha et blått og kult hus, er å velge en gråaktig blå farge - f.eks Blue Dusk - hvis du vil at huset skal oppleves som blått, og den mer grå fargen Deep Sea hvis du ønsker at huset skal oppleves som gråblått. Her ser vi Blå skumring sammen med den behagelige fargen Light Sand og den elegante røde Scandinavian Classic Red.

fargen blå skumring malt på huset

Blå fasade med Blå skumring Fasaden er malt i fargen Mandelstein

VÆR OPPMERKSOM PÅ DEN BLÅGRØNNE FARGESKALAEN

Lyse farger er veldig delikat og alle blå innslag blir umiddelbart synlige. Den blågrønne skalaen virker sjelden godt utendørs og bør helst unngås på fasader. Ifølge en undersøkelse som Vi i Villa har gjort, så er turkis den eneste fargen din nabo minst av alt vil se på naboens hus. Og ingen ønsker vel å skape unødvendige nabofeider på grunn av et fargevalg.

blå detaljer

GRÅBLÅTT MED LEKNE DETALJER

Under ser vi den lyse gråblå fargen Blå Skumring som sammen med Snøkrystall på vindusdetaljene og den lekne blå Deep Dijon på hagemøblene.

Blått

Fasaden er malt i fargen Blå skumring

 

Den luftige Shiny Le Havre er en vakker, lys grå med en blå tone i seg. En elegant blå å fargesette sin fasade med.

shiny le havre

Hvis du vil ha en litt mørkere og klarere blå, er Madelstein en fin farge. Vinduer, foring og noen ganger vindskier er vakre når de males i andre blå nyanser - for eksempel Deep Sea - eller i en varm hvit som Light Sand.

blå fasadefarge mandelstein

Fasaden er malt i fargen Mandelstein

I vår palett finner vi også den litt mørkere gråblåen - Deep Sea og Night Blue - som er to vakre, sobre farger for de som ønsker en litt dypere og mørkere fasade. Det man bør huske på er at alle hustyper ikke passer i en mørk farge - men her er det viktig å se på husstilen og arkitekturen.

BLÅTT ER FLOTT OGSÅ PÅ DETALJENE

Tenk deg en blå himmel på en sommerdag når skyene er borte og solen skinner klart, slik barn ofte tegner himmelen og solen på tegningene sine. Du har kanskje, som barn, ligget i gresset og beundret den fantastiske blå overflaten og ønsket å berøre den og se det nært hold. Med minner om disse fantastiske sommerdagen når himmelen oppfattes som helt blå - er det kanskje ikke så rart at blå er den fargen som de fleste hevder som deres favoritt.

Når du velger en farge i hagen blant små furu, lekeplass og møbler - den blå paletten er utmerket for fargesetting, og her du kan velge sterkere farger. Akkurat som interiørveggene og møblene i huset er blå mer trendy enn noensinne å male på små detaljer i hage og på terrasse. Her kan du enten velge litt mer søvnige, pastellblå farger som Shiny Paris og Nordsjøs Steamy waters - eller den litt mer fargerike Deep Dijon og Nordsjøs blackberry fool for et mer lekent uttrykk.

blå farge til hus

Alle hagemøbler mister sitt opprinnelige utseende hvis du ikke tar vare på dem. Det kreves at du behandler og vedlikeholder møblene regelmessig etter behov. Med vår miljømerkede produkt One Door og Window Tech kan du enkelt endre fargen på detaljer og hagemøbler når du føler at de trenger oppfriskning. Eller hvorfor ikke besøke et loppemarked og deretter skape noe blått og kult ved hjelp av maling.

MAL MED ONE DOOR & WINDOW TECH - FOR ET HOLDBART RESULTAT

Om du elsker farger så pass på når du skal male om dine hagemøbler. Fargesterke nyanser gjør seg nemlig veldig fint i et grønt miljø og lyser virkelig opp! Vi anbefaler at du maler utemøblene med vår hurtigtørkende og selvsagt svanemerket produkt ONE Door & Window Tech, for et holdbart resultat. Les mer om hvordan du maler dine utemøbler her.

7. DEN BEROLIGENDE GRØNNE PALETTEN

Trenden med grønne vegger og interiørdetaljer blir bare mer og mer populær hvert år. Det morsomme er at vi har begynt å sette pris på den vakre grønne paletten på fasader og hagemøbler. Den grønne fargeskalaen minner oss om naturens harmoni og dens alle herlige og fantastiske nyanseskiftninger. Naturens grønne er ofte forbundet med energi, velvære og balanse, men sies også å fungere som stressdempende. Det grønne gir stabilitet og er nydelig i kombinasjon med naturens egne fargespekter fra tre, jord, stein og vakre planter.

husfarger grønn fargepalett

DEN GRØNNE PALETTEN

I vår nydelige grønne utendørspalett finner vi alt fra en diskret og dempet, en lys og stilig, en mørk og nykter - men også en litt mer fantastisk skygge.

Her finner vi fargene Vogngrønn, Lindegrønn, S 6020-G30Y, MIsty Paris, S 2010-G40Y, H7.15.53.

den grønne paletten

Inspirert av vår vakre grønne palett

EN GRØNN SOMMERDAG I SKOGEN

Den varme og sobert grågrønne fargen Vogngrønn - som leder tankene til et frodig furutrær i vårskogen - er vakkert å kombinere med en rød farge som Cottage Red. Hvis du leter etter en litt mer dramatisk effekt, kan den myke, lyse farge Ingierstrand for eksempel være vakker å fargesette vinduer og dører med. En annen vakker mørk og klar grønn farge er S 6020-G30Y. Det er behagelig å kombinere med fargene Base White og S 2010-G40Y.

husfarger moss green

Fasaden er malt i fargen Vogngrønn

KJÆRLIGHET TIL VÅR KLASSISKE TERRASSE

Veranda, terrasse eller punchveranda som det også kan kalles om du vil - er både en praktisk og innbydende forlengelse av huset. Her kan du både ta av deg dine skitne støvler, våte jakker eller nyte nybakt scones og et glass juice. Her har vi valgt å fargesette verandaen med den stilige og lyse grågrønne Misty Paris og detaljene til den litt dypere grågrønne Intense Paris.

husfarge misty paris

Fasaden er malt i fargen Misty Paris

DAGS FOR UTELIV

Når den etterlengtede våren og den tidlige sommeren er her - så er endelig tiden for å tilbringe mer tid utendørs, plante i hagen og balkongkassene-  og nyt de litt varmere og lysere kveldene. For oss hage entusiaster er dette nok den aller beste tiden. Da kan vi endelig plante ut alle våre etterlengtede vår- og sommerblomster. De sjarmerende krokusene, de gule og deilige påskeliljene eller de vakre violette stemorsblomstene. Den storslåtte solsikken vi ser på bildet nedenfor, kan imidlertid vente på litt varmere temperatur. I begynnelsen/midten av juni kan det være varmt nok til å plante de ut. Fasaden under er malt i den lysegrønne farge Lindegrønn.

tragron1

Fasaden er malt i fargen Lindegrønn

FARGESETTINGSTIPS

Har du en vakker dør eller vindu på din fasade som du gjerne vil fremheve – så mal disse i en kontrastfarge mot fasaden. Jo mer kontrast det er mellom fasade og farge på detaljene – desto skarpere og tydeligere fremheves det. Vil du heller ha en mindre kontrast maler du detaljene i en ton-i-ton farge.

GRØNN MAGI

På det gamle snekkerbordet utenfor dette magiske lille huset venter både blomster og friske krydder på å bli tatt vare på. Her ser vi den koselige grønne fargen S 2010-G40Y der man har valgt å male både fasaden og husets detaljer i samme farge for å skape en harmonisk helhet.

s_2010-g40y_

Fasaden er malt i fargen S 2010-G40Y

GRØNT SAMSPILL MED NATURENS NYANSER

Fargen H7.15.53 som fører tankene til et vakkert og rolig sted i skogen, er en veldig harmonisk og vakker grønn. Fargen har en ekstra touch av gult i seg, noe som betyr at det samhandler vakkert med naturens grønne omgivelser. Her kan du enten velge å fargesette vinduer og vindskiver i en mykere hvit som Snøkrystall, den helhvite Base White eller den lysere grå Soft Shadow. Nedenfor ser vi H7.15.53 på fasaden sammen med Snøkrystall og den praktfulle Scandinavian Red.

grønn husfarge
grønnmalt hus med hvite vinduer i farge snøkrystall og scandinavian red

Fasaden er malt i fargen H7.15.53

Et pittoresk gammelt hus står sannsynligvis på ønskelisten for mange av oss. Dette huset, som ligger på den vakre Österlen i Skåne, er malt med Djurgårdsgreen-fargen Spring Wind. Kontrasten til den kalde betongtrappen og natursteinen skaper en fin harmoni. Detaljer i rød som Skandinavisk Classic Red eller en nykter grønne Vogngrønn kan skape et harmonisk inntrykk med farge Nordsjö hvitt blir det et vakkert samspill.

grønn husfarge
Grønt sommerhus

Fasaden er malt i fargen Spring Wind

GAMLE ÆRVERDIGE HUS

De vakre tredekorasjonene på fasaden forekommer både i enkle og stilrene mønster og mer formfulle former som gir fasaden en vakker sjel.

Her ser vi den lys grønngrå fargen Misty Paris og detaljer i den klassiske Nordsjö white.

Grønt sommerhus

Fasaden er malt i fargen Misty Paris

GRØNT I HAGEN

Om ett grønt hus ikke passer smaken din så finnes det fortsatt en hel del små rom og utendørsdetaljer som man kan male i den grønne paletten. Hvorfor ikke male en vegg i sykkelboden, det gamle plantebordet eller små bokser som du kan samle dine hageverktøy i. 

grønne detaljer

GRØNNE PRODUKTER

Velg et Svanemerket produkt som er bra for både deg og miljøet! På Nordsjö har vi ambisjoner om å utvikle malingssystem med så liten miljøpåvirkning som mulig. Arbeidet med dette er et stadig pågående og vi legger hele tiden nye produkter til listen over miljømerkede produkter. Se våre miljømerkede utendørsprodukter her!

Grønn tekst

SIST MEN IKKE MINST: FORARBEIDET ER ALFA OG OMEGA

Innen du begynner å male bør du rengjøre, lage, skrape, slipe og grunnmale. Men da kan du også kjenne deg sikker på sluttresultatet gir deg beskytter mot vær ocg vind - og holder seg fin i mange år fremover. Se våre smarte tips for hvordan du maler huset på halve tiden her

Forarbeid er viktig når du skal male hus
Henter dataene, vennligst vent...