@pellahedeby malt vaskerom

Mal lister og dør - slik går du frem

Det kan høres ut som et pirkete arbeid, men slitne lister og oppskrapede dører kan enkelt friskes opp med litt maling. Følg beskrivelsen under så får du et profft resultat på kort tid!

• Vask listverk og dører med Nordsjö Forvask. Hvis listene eller døren er malt fra før, uten at malingen er slitt eller løs, så trenger du kun å vaske.

• Løs maling må skrapes vekk.

• Reparer skader. spikerhull og overganger der løs maling er fjernet i med Nordsjö Professional Snickerisparkel.

• Slip med finkornet sandpapir som er ferdigsparklet. Tørk slipestøvet vekk. En microfiberklut er egnet til denne jobben.

• Masker rundt listene før du beginner å male. Bruk en maskeringstape som lar seg fjerne uten at det skader underlaget.

• Sparkelen bør grunnes slik at du unngår glansskjolder. Industrimalte eller helt nye lister skal påføres grunning og ubehandlede kvister behandles med kvistlakk. Bruk gjerne Kvist og sperregrunn som behandler begge deler samtidig. Umalte lister kan få fiberreining etter grunning, og dette må slipes vekk før malingsstrøket påføres.

Du kan benytte både pensel og liten rulle tilpasset området du skal male. Vi anbefaler å investere i en god pensel, maskeringstape samt dekkefilt, dekkepapp eller plast for beskyttelse til gulv og vegger.

Tadaa, du har nå en flott dør eller slette listverk. Ikke så vanskelig eller hva?

Øverste bilde er fra bloggerne @krickelin og nederste er fra @pellahedeby

Eventyrlig Oppussing Kragerø malt panelvegg

Slik maler du listverk

• Bruk en pensel som er tilpasset til bruk på listverk. Det finnes penseler som er utviklet nettopp til dette formålet, og et pent sluttresultat er avhengig av verktøyet i tillegg til malingens kvalitet. Ingenting er mer kjedelig enn å legge ned job for at det skal se perfekt ut, og derettere oppdage små stive sorte hår på karmene/listene når du er ferdig med jobben.

• Start med å sette penselen et stykke ut fra hjørnet, da det avsettes mest maling her. Da kan du dra ut malingen, og slipper at det samles for mye maling inne i hjørnet og derfor blir vanskelig å dra dette ut.

• Holder du langt ute på penselen når du maler detaljer og hjørner, unngår du at skjelvinger på hånden overføres til busten.

• Mal listene med Nordsjö Ambiance Superfinish i halvblank eller helmatt glans. Mal to strøk for best resultat.

• Maler du umalt listverk er et strøk grunning samt minst to strøk maling greit. Maler du listverk som allerede er malt rekker det kanskje med ett strøk dersom fargen ikke skal endres.

• Fjern maskeringstapen før siste strøk er tørket.

@krickelin skyvedører dark dijon

Slik maler du dør

Skal du male dør så følger du samme prosess som for listverk.

• Bruk gjerne en liten rulle beregnet på superglatt underlag til de store flatene. Mal med rolige bevegelser så du unngår luftbobler i malingen

@behindabluedoor malt lister og dobbeltdør

Høyglanset hvite rammer

Treverk krever en annen type maling enn veggen, så benytter SuperFinish eller Professional Snickeri til treverk; enten det er dør, listverk til vinduer og dørkarmer, møbler, garderobeskap og panel.

Ønsker du stor kontrast til den xtramatte mørke veggen din, kan du velge maling med høy glans. På bildet har @behindabluedoor malt med Professional Snickeri i høyglans. Den blanke overflaten er med på å øke lysinnfallet. I et interiør der gamle tømmervegger og matte moderne grå vegger møtes passer de hvite dobbeltdørene med hvitt listverk samt store vindusflater med forseggjorte vinduslister perfekt inn. Listene er langt fra standard i dette vakre huset på Sørlandet! Og vi elsker det!

@daniellawitte_svarta detaljer

Valg av farger

Hvit listverk er en den meste brukte fargen på listverkt og vinduslister. Hvit er ikke bare hvit når det kommer til farger. Flere er gått over til å bruke nøytrale hvite farger på listverk, da standardfargene bomull og eggehvit kan gi et gulere uttrykk når veggen får en annen farge - og det gjelder spesielt de grå/beige fargene.

Fargen BaseWhite er den hviteste fargen i Norden, og passer perfekt til de fleste andre farger.

Å fargesette listverk både rundt vindu og dør i en annen farge enn hvit er virkningsfullt, og en effektiv måte å skape ditt eget personlige uttrykk. Å bruke sort farge bringer kontrast og tyngde til i interiøret. Fra @daniellawitte

@emsloo male bokhylle i samm farge som veggen

Valg av maling

En maling som skal benyttes til listverk skal tåle en annen bruk enn en veggmaling. Maling til dette bruk må ha en god evne til å stå imot fingerfett og en sterk slitestyrke. Samtidig er det enklere å male med og sluttresultatet blir bedre hvis malingen har god utflyt. Ambiance SuperFinish og Professiona Snickeri gir en ripefast overflate. I tillegg gir malingen god kantdekk hvilket er veldig viktig når du skal male listverk og dører.