Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se
Dørene er malt i farge Simplicity Greige og klinkerflisene i Kalksteinsgrå

Slik maler du lister og dører

Lekre lister og nymalte dører er kanskje detaljer når du pusser opp hjemme, men helheten ligger i detaljene når det kommer til oppussing.

Oppussingen blir komplett med nymalte lister og flotte dører i rommet. Følg beskrivelsen under så får du et profft resultat på kort tid!

På bildet over har @krickelin malt sine doble innedører i den elegante blå fargen Dark Dijon.

@pellahedeby malt vaskerom

På bildet over har Instagrammeren @pellahedeby malt sitt vaskerom i malingen Perform+ Easy2Clean i fargen Luftslott, mens dør og dørkarm er malt i malinge Ambiance SuperFinish fargen Black. 

Maling av dør og lister - trinn for trinn

 1. Vask listverk og dører med Nordsjö Forvask. Hvis listene eller døren er malt fra før, uten at malingen er slitt eller løs, så trenger du kun å vaske og kan hoppe over punkt 2 under.
 2. Løs maling må skrapes vekk.
 3. Reparer skader. Spikerhull og overganger der løs maling er fjernet bør sparkles med Nordsjö Professional Snickerisparkel.
 4. Slip med finkornet sandpapir du er ferdigsparklet. Det kan være at du trenger å sparkle over et par ganger. Slip når sparklet er tørt. Tørk slipestøvet vekk. En microfiberklut er egnet til den jobben.
 5. Området du har sparklet bør grunnes slik at du unngår glansskjolder når du maler over. Industrimalte eller helt nye lister skal påføres grunning og ubehandlede kvister behandles med kvistlakk eller Original kvist- og sperregrunn før du maler. Bruk gjerne Original Kvist- og sperregrunn som behandler begge deler samtidig. Umalte lister kan få fiberreining etter grunning, og dette må slipes vekk før malingsstrøket påføres. 
 6. Masker rundt listene før du begynner å male. Bruk en maskeringstape som lar seg fjerne uten at det skader underlaget.
 7. Mal 2 strøk med Ambiance SuperFinish i ønsket farge.
 
Du kan benytte både pensel og liten rulle tilpasset området du skal male. Vi anbefaler å investere i en god pensel, maskeringstape samt dekkefilt, dekkepapp eller plast for beskyttelse til gulv og vegger.
 
Tadaa, du har nå en flott dør eller slette listverk. Ikke så vanskelig eller hva?
Eventyrlig Oppussing Kragerø hvitmalt paneltak

Tips når du skal male lister

 • Bruk en pensel som er tilpasset bruk på listverk. Det finnes penseler som er utviklet nettopp til dette formålet, og et pent sluttresultat er avhengig av verktøyet du anvender i tillegg til malingens kvalitet. Ingenting er mer kjedelig enn å legge ned arbeid for at det skal se perfekt ut, og derettere oppdage små stive sorte hår som har forlatt penselen og sitter på karmene/listene når du er ferdig med jobben.
 • Ha på maling på penselen du skal benytte. Start med å sette penselen et stykke ut fra hjørnet. Her avsettes det mest maling. Nå kan du dra ut malingen med lange penselstrøk, og slipper at det samles for mye maling inne i hjørnet og gjør det vanskelig å dra ut malingen.
 • Holder du grep langt ute på penselen når du maler detaljer og hjørner, unngår du at skjelvinger på hånden overføres til penselen.
 • Mal listene med Nordsjö Ambiance Superfinish i halvblank eller helmatt glans. Mal to strøk for best resultat.
 • Mal umalt listverk med et strøk grunning og deretter to strøk maling.
 • Fjern maskeringstapen før siste strøk er tørket.
@krickelin skyvedører malt i farge Dark dijon

Dørene er malt i farge Dark Dijon hjemme hos @krickelin

Tips når du skal male dør innendørs

 • Skal du male dør så følger du samme prosess som for listverk.
 • Bruk maskeringstape for å maskere dørhåndtaket, og vær nøyaktig når du setter på tapen. Det er viktig at du kommer helt inntil metallet, så slipper du å få en liten stripe med underlaget som skinner igjennom med den gamle fargen.
 • Bruk gjerne en liten rulle beregnet på superglatt underlag til de store flatene og pensel på lister/rammer/riller. Mal med rolige bevegelser så du unngår luftbobler i malingen. Til slutt kan du stryke over malingen med en fordriverpensel for å få et slett utseende.
Hvitmalte dørere

Høyglanset maling til listverket

Treverk krever en annen type maling enn veggen, så benytt malingstypene Ambiance SuperFinish eller Professional Snickeri til treverk; enten det er dør, listverk til vinduer og dørkarmer, møbler, garderobeskap eller panelvegg og paneltak.

Ønsker du stor kontrast til den xtramatte mørke veggen din, kan du velge maling med høy glans. På bildet over har @behindabluedoor malt med Professional Snickeri i høyglans (glans 80). Den blanke overflaten er med på å øke lysinnfallet når lyset reflekteres i den glatte overflaten.

I et interiør der gamle tømmervegger og matte moderne grå vegger møtes, passer de hvite dobbeltdørene med hvitt listverk samt store vindusflater med forseggjorte vinduslister perfekt inn. Listene er langt fra standard i dette vakre huset på Sørlandet! Og vi elsker det!

@daniellawitte_svarta detaljer

Valg av farger på listene

Den meste populære fargen på listverkt og vinduslister er hvit.

Hvit er ikke bare hvit når det kommer til farger, og det gjelder spesielt lister da disse gjerne skal passe til veggfargen. Mange er gått over til å bruke nøytrale hvite farger på listverk, da standardfargene bomull og eggehvit kan gi et gulere uttrykk når veggen får en annen farge. Det gjelder spesielt de grå/beige fargene. Nordsjös farge BaseWhite er den hviteste fargen i Norden, og passer perfekt til de aller fleste andre farger. 

Å fargesette listverk både rundt vindu og dør i en annen farge enn hvit er virkningsfullt, og samtidig kan du skape ditt eget personlige uttrykk. Å bruke sort farge bringer kontrast og tyngde til interiøret og er utrolig lekkert. Bildet over er fra det vakre huset til bloggeren @daniellawitte

Les også: Eventyrlig Oppussing i Hemsedal der de sortmalte listene kommer til sin rett sammen med sortbeiset panelvegger.

@emsloo male bokhylle i samm farge som veggen

På bildet over er listene malt i Base White i Ambiance Superfinish hos bloggeren med Instagramprofilen @emsloo.

Du kan også male listene i samme farge som veggen. Da får du et roligere uttrykk visuelt sett ettersom hele veggen oppfattes som en flate og smelter samme. Dette er spesielt virkningsfullt når du har panelvegger. Se bilde under hvordan den svenske bloggeren Anna Kubel har løst det:

lister-og-panelvegg-malt-samme-farge-simplicity-greige

Hos bloggeren @annakubel er både dør, lister og panelvegg malt i samme farge - Simplicity Greige. Gulvet er malt med gulvmaling og passer perfekt sammen med resten.  Les mer her

Valg av malingstype til lister

En maling som skal benyttes til listverk skal tåle en annen bruk enn en veggmaling. Maling til dette bruk må ha god evne til å stå imot fingerfett og en sterk slitestyrke.  Malingen er lett å male med og sluttresultatet blir best når malingen har god utflyt og gir en ripefast overflate.

Ambiance SuperFinish finnes i både helmatt og halvblank mens Professional Dør, list og panel finnes i glansstyrke 15, 40 og høyglan 80. I tillegg kan du bruke Original Halvblank og Blank. I tillegg er malingen utviklet med den beste teknologi og gir derfor god kantdekk hvilket er veldig viktig når du skal male listverk og dører. Bruker du en god pensel vil du få en tilnærmet fabrikkmalt utseende uten penselstrøk. Malingen er i tillegg miljømerket.


Produkter til maling av dører, dørlister og tak- og gulvlister samt vinduskarmer

Farger laster....