Nordsjö Visualiser

Visualiser fargen umiddelbart på veggen
Se

Slik vasker du fasaden på huset ditt

Har du planer om å male om huset ditt i sommer? Eller trenger du å friske opp fasaden etter vinteren? Vi har tipsene og alt du trenger å vite for å få det beste ut av fasadevasken.

Hvorfor vaske fasaden med husvask?

For å sikre at den nye malingen får best mulig vedheft, er det nødvendig å vaske fasaden grundig. Urenheter, begroing og smuss må fjernes. Veggene på skyggesiden er spesielt utsatt for begroing, og det er viktig å fjerne dette for å hindre videre spredning.

Det er viktig å ta vare på fasaden også mellom malingene. Vedlikehold fasaden ved å vaske den regelmessig med Nordsjö Original Universal Painting Wash og Nordjö Original Alge- og muggfjerner holder fasaden seg fin lenge og forebygger ny alge- og muggvekst.

Hva er den beste måten å rengjøre fasaden på?
 

For å vaske fasaden på huset ditt trenger du en lavtrykkssprøyte og en børste. Med en lavtrykkssprøyte kan du nå høyt oppe på fasaden, på vanskelig tilgjengelige steder. Det gjør det enklere å rengjøre et større område uten å flytte stigen. Sørg for å dekke til planter, terrasser og vinduer med plast og skyll dem av umiddelbart hvis de kommer i kontakt med malingsvasken.

Trinn-for-trinn-guide til vasking av husfasaden din
 

  1. Start med Nordsjö Original Universal vask. Les sikkerhetsinformasjonen på baksiden av pakken før du bruker produktet.
  2. Ta på deg vernebriller, hansker og annet verneutstyr. 
  3. Bland produktet etter behov. For lett tilsmussede overflater blandes 1 del Nordsjö Original Universal vask  med 20 deler vann. For sterkt tilsmussede overflater blandes 1 del Nordsjö Original Universal vask med 10 deler vann. Hvis du bruker en lavtrykkssprøyte, kan du med fordel blande direkte i denne. Hvis du har en fasade som er malt med alkydholdig maling, bør du alltid fortynne 1:20 for ikke å gjøre malingsfilmen matt når du rengjør fasaden.  
  4. Begynn med å skylle fasaden med rent vann for å unngå at fasaden suger til seg malingsvasken. 
  5. Spray Nordsjö Original Universal vask på fasaden og la den virke i 5-10 minutter. 
  6. Bruk deretter børsten til å rengjøre fasaden grundig. Vask og skrubb bort smuss og synlig begroing. 
  7. Til slutt skyller du fasaden med vann. Begynn med å skylle nedenfra, arbeid deg oppover på fasaden og avslutt med å skylle ovenfra og ned. 
  8. Hvis det fortsatt er områder med smuss og begroing, kan du gjenta behandlingen.

 

Etterbehandling med sopp- og algemiddel
 

For best resultat avslutter du med Nordsjö Original Sopp- og algemiddel, som er et ferdigblandet middel for ekstra god beskyttelse mot ny påvekst. Sørg for at overflaten er helt ren og fortsatt fuktig. Påfør deretter Alge- og muggmiddelet ved å arbeide det inn i overflaten med en børste. Overflaten skal ikke skylles etterpå, men midlet bør få virke i ca. 24 timer. Hvis du skal male fasaden, må du vente med å male til overflaten er helt tørr etter behandlingen.

De vanligste spørsmålene rundt fasade -og husvask

Kan du bruke en høytrykksspyler til å rengjøre huset ditt?


Vi anbefaler ikke bruk av høytrykksspyler til rengjøring av husfasader. Det høye vanntrykket kan føre til at vann trenger inn mellom fasadebordene, noe som i verste fall kan føre til at fukt trenger inn i isolasjonen. 

Noen høytrykksspylere har en lavtrykksinnstilling og en roterende myk børste (for billakk) som ekstrautstyr. Denne typen kan brukes til fasader og sammen med Nordsjö Original Universal Målartvätt.

Hva vasker man fasaden med?

Du trenger to produkter for å ta best mulig vare på fasaden. Begynn med Nordsjö Original Forvask og tynn etter behov, og avslutt med Nordsjö Original Sopp- og algemiddel for å forhindre mugg- og algevekst.

Beste tidspunkt for å vaske fasaden


Du kan vaske fasaden når som helst på året, så lenge det er over frysepunktet. Det beste været for å vaske fasaden er en overskyet dag, unngå dager med full sol. Når du påfører alge- og muggmiddelet, bør du unngå dager med mye vind og regn, slik at produktet ikke vaskes av eller havner i bakken.

Hvor lenge må man vente før man maler etter vask?
 

Siden fasaden må være tørr og etterbehandlingen må ha 24 timer på seg til å virke i regnfritt vær, er det lurt å behandle fasaden 2 dager før du planlegger å male huset.

 

Hva skjer hvis du ikke vasker huset før maling?
 

Den viktigste grunnen til at du bør ta deg tid til å vaske fasaden, er at malingen fester seg bedre. Hopper du over dette trinnet, øker risikoen for dårlig vedheft.

 

Hva skjer hvis du maler over muggsopp?


Hvis du ikke vasker fasaden skikkelig og behandler med sopp -og algemiddel, øker risikoen for at du kan få påvekst direkte på fasaden, selv om den er nymalt.

Farger laster....